Persoana care a plasat duminică o bombă pe strada Istiklal din Istanbul, omorând cel puțin șase persoane pe această arteră comercială, a fost arestată, a anunțat luni ministrul de interne turc Souleyman Soylu, citat de Anadolu.

UPDATE

Președintele Recep Tayip Erdogan și vicepreședintele Fuat Oktay au indicat anterior că o "femeie" este responsabilă pentru acest atac.

Ministrul de interne a acuzat luni Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) că a provocat atacul din Istanbul. "Conform concluziilor noastre, organizația teroristă PKK este responsabilă" de atac, a afirmat oficialul turc.

++++

Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Consulatului General al României la Istanbul, s-a autosesizat și a întreprins demersuri pe lângă autoritățile locale pentru a obține informații suplimentare cu privire la cetățenia, identitatea și situația persoanelor afectate: ”Nu au fost identificați cetățeni români printre victime, iar la nivelul Consulatului General nu au fost recepționate solicitări de asistență consulară în legătură cu acest incident”.

++++

Atentatul terorist cu bombă comis duminică după-amiază pe artera comercială Istiklal din centrul metropolei turce Istanbul a fost executat de o femeie, a declarat la o conferință de presă vicepreședintele Turciei, Fuat Oktay.

''Conform primelor informații, atacatorul ar fi o femeie'', a spus vicepreședintele turc la o conferință de presă, fără a preciza dacă este vorba despre o femeie kamikaze, el menționând doar că aceasta a detonat bomba, relatează AFP și EFE, preluate de Agerpres.

''Avem până în prezent în total șase morți, dintre care patru au decedat pe loc. Sunt 81 de răniți, dintre care doi în stare gravă'', a mai spus Oktay.

Atacul a avut loc la ora locală 16:20 pe artera comercială Istiklal, situată aproape de Piața Taksim. Această arteră este la orice oră în timpul zilei foarte frecventată, inclusiv de turiști străini.

Televiziunile turce au transmis inițial imagini de la locul atacului, între timp autoritatea audiovizuală turcă interzicând ''temporar'' difuzarea acestora.

Artera Itstiklal a mai fost afectată de explozii, în campania de atentate din 2015-2016 care a vizat mai multe orașe ale Turciei.