Atentatul de la Nisa: Și totuși orașul era pregătit
Toate exercițiile și măsurile luate anterior nu au fost suficiente pentru a împiedica atentatul de joi seara. Șoferul, după ce și-a parcat camionul timp de 9 ore în zonă, a avut timp să parcurgă doi kilometri prin mulțime înainte de a fi împușcat.
Asta deși, în ultimele luni, Nisa s-a pregătit în mod activ în eventualitatea unui atac terorist, scrie Le Monde.
Primul test: Carnavalul
Nisa găzduiește, an de an, în februarie, al treilea carnaval din lume după număr de vizitatori, după cele de la Rio de Janeiro și Veneția. Anul acesta a fost instituit un dispozitiv special de securitate, coordonat de Ministerul de Interne.
Pe 5 februarie a avut loc, la Paris, o reuniune la care au participat principalii responsabili ai Departamentului Alpes-Maritimes și ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve. Reuniunea a fost dedicată pregătirilor în vederea evenimentelor din regiune de-a lungul acestui an, la care erau așteptați foarte mulți turiști: Festivalul de la Cannes și Campionatul European de Fotbal, patru meciuri disputându-se pe stadionul Allianz Riviera din Nisa.
Carnavalul, cu un număr estimat de un milion de turiști, a fost primul test major pentru forțele de securitate din acest an. Dacă este să ne luăm după declarațiile șefului poliției din departament, Marcel Authier, au fost luate măsuri substanțiale de întărire a securității, care s-au adăugat celor 400 de agenți ai poliției municipale și celor 1.400 de membri ai forțelor naționale trimiși în departament.
Totodată, au fost trimiși geniști și câini specializați în detectarea explozibililor.
Mai trebuie spus că Nisa este unul dintre orașele cu cea mai bună supraveghere video, cu 15 camere pe kilometrul pătrat.
Simulare înainte de Euro 2016
Înaintea de debutul Campionatul European de Fotbal, la Nisa, cum de altfel s-a întâmplat în toate orașele gazdă, a fost organizat un exercițiu de simulare, la 8 martie. Toate serviciile de securitate și forțele de intervenție au fost pregătite pentru orice eventualitate, inclusiv pentru cel mai rău incident gândit la acel moment: un număr mare de victime provocat de un atac asupra unui stadion de fotbal.
Potrivit scenariului, răniții ar fi urmat să fie trimiși la spitalele din Nisa, Cannes și Monaco.
De asemenea, s-ar fi apelat și la spitalele din Marsilia, precum și la spitalul militar din Toulon specializat în tratarea marilor arși.
"Toate variantele au fost testate, inclusiv cele nucleare, radiologice, bacteriologice și chimice", dădea asigurări atunci Francis Xavier Lauch, sub-prefectul Departamentului Alpes-Maritimes.
”Securizarea mării”
Dispozitivul de securitate instituit pentru Festivalul de la Cannes a inclus și crearea unui post de comandă, echipat pentru contracararea unui eventual atac cibernetic. O atenție specială a fost acordată, de asemenea, pericolelor care ar fi putut veni pe cale maritimă. Toate bărcile care intrau în golf urmau să fie controlate.
"Securizarea mării" a fost una dintre recomandările făcute de un audit comandat de David Lisnard, primarul din Cannes, după atacurile din 13 noiembrie 2015.
Studiul a fost coordonat de Nitzan Nuriel, fost general israelian, care s-a inspirat din lecțiile trase în urma atacurilor teroriste împotriva unor hoteluri din Mumbai, India, și asupra Gării Atocha din Madrid, Spania.
Toate aceste simulări n-au contat deloc. Nisa a fost lovită într-un mod pe care autoritățile franceze nu l-au luat în calcul.
de jon 15 Iul 2016 22:11
Cand o sa renuntati la propaganda progresista filo-islamica, vom reusi sa prevenim moartea atator nevinovati.