Un Biden zdruncinat, un Trump la porțile puterii, suveraniști extremiști în plin avânt în Europa: Putin deja se linge pe buze.

În capitala federală a SUA, summitul liderilor celor 32 de țări ale Alianței Nord-Atlantice se desfășoară într-un context unic, extraordinar – o atmosferă de sfârșit de epocă, ar spune unii. La Washington, așadar, la câțiva pași de Casa Albă și la doar patru zile până la convenția republicană care urmează să-și susțină campionul la alegerile prezidențiale din noiembrie: Donald Trump, comentează publicația belgiană Le Soir.

Nu există nicio îndoială că starea actualului președinte american va fi analizată îndeaproape în aceste trei zile, până la obsesie. Dar ipoteza serioasă de a-și vedea rivalul revenind la Casa Albă – și care ar putea pune la îndoială alianța cu europenii sau chiar să semneze o pace nedreaptă pentru Kiev cu stăpânul Kremlinului – va constitui, de asemenea, unul dintre numeroșii ”elefanți din cameră”.

Nu doar umbra lui Joe Biden va pluti deasupra dezbaterilor, în mare măsură dedicate războiului total declanșat de Rusia lui Vladimir Putin împotriva acestei Ucraine care speră să obțină, la Washington, o promisiune în vederea admiterii viitoare în NATO, în timp ce negociază aderarea la Uniunea Europeană.

Situația nu este mai roz nici pe partea europeană. Fostul faimos ”motor” franco-german iese șifonat în urma calvarului de la urne - alegerile europene, în cazul cancelarului german Scholz, și alegerile legislative anticipate din această duminică, în cazul președintelui francez Macron, care și-a ars aripile în aventură, în timp ce extrema dreaptă are vântul în pânze. Președinta Comisiei Europene, de obicei invitată, va rămâne pe continent, ocupată cu strângerea voturilor necesare de la europarlamentari, în vederea realegerii în funcție.

Viktor Orban, eternul copil-problemă aflat în fruntea unei președinții semestriale ”MEGA” a UE cu iz trumpian, vine după o călătorie la Moscova și la dictatorul chinez Xi. Iar în Olanda Jos, țara viitorului ”SecGen” al Alianței Mark Rutte, extrema dreaptă a lui Geert Wilders a fost adusă la putere de vot și se alătură noului grup parlamentar european alcătuit de... Orban. Probabil doar noul prim-ministru britanic Starmer aduce puțin calm și moderație în toată această agitație.

Înainte de a intra în partea ”grea” a reuniunii – ce e de făcut cu acest război și cu această Rusie agresivă și colonială, summitul a sărbătorit marți 75 de ani de la crearea NATO la Auditoriul Mellon, unde Tratatul Atlanticului de Nord a fost semnat în 1949. ”Unitatea” va fi intens vehiculată. În actualul climat toxic, NATO va încerca să protejeze și să ”instituționalizeze” sprijinul pentru Ucraina.

Dar, în fundal, impulsurile mai mult sau mai puțin suveranist-extremiste, pro-Rusia, au toate motivele să-i îngrijoreze pe susținătorii neclintiți ai Kievului. O victorie a lui Donald Trump pe 5 noiembrie ar putea pune o piedică serioasă unității europene demonstrate în fața invadatorului rus. Putin deja se linge pe buze.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA