Secțiile de vot s-au închis, iar pe baza sondajelor făcute la ieșirea de la scrutin și a numărătorii parțiale a voturilor, Donald Trump este câștigătorul alegerilor prezidențiale din Statele Unite.

9:52 Donald Trump îi mulțumește lui Hillary Clinton, familiei și promite să fie președintele tuturor americanilor.

Trump spune că vrea să reclădească SUA, ”fiecare american are șansa de a-și atinge visul”, ”oamenii din țara noastră nu vor mai fi uitați”.

El promite milioane de slujbe, refacerea infrastructurii și că va avea grijă de veterani.

”Vom avea cea mai puternică economie din lume”, mai spune Trump, adăugând că va negocia corect cu toată lumea.

Republicanul susține că victoria sa este una istorică.

9:45 Republicanul a câștigat și cei 10 electori din Wisconsin, astfel că și-a asigurat victoria în cursa pentru Casa Albă.

Atmosfera la sediul de campanie al Partidului Democrat este deprimată, iar șeful de campanie a spus că Hillary Clinton nu se va adresa azi electoratului. „Mai sunt voturi de numărat”. De cealaltă parte, Trump a spus că Hillary Clinton a sunat ca să-l felicite pentru victorie.

9:25 Donald Trump a obținut victorii în 27 de state americane și susținerea a 267 de electori, devansându-și rivala, pe Hillary Clinton, care a câștigat în 19 state și a obținut susținerea a 215 electori, potrivit proiecțiilor CNN.

Republicanul mai avea nevoie de numai trei electori pentru a obține victoria.

7:15 Secțiile de vot s-au închis în 49 de state și Districtul Columbia. CNN estimează că Trump va câștiga Iowa și Georgia, alte state foarte disputate. Scorul este în acest moment de 238 de electori (Trump) la 209 (Clinton). Trump ar mai avea astfel nevoie de doar 32 de electori pentru a revendica fotoliul de președinte.

Posibilitatea ridicată ca Trump să câștige alegerile a dus la prăbușirea peso-ului mexican, pe fondul declarațiilor republicanului anti-Mexic. Pesoul a atins marți noapte un minim istoric, după un declin de 11%, cel mai mare din ultimele două decenii.

Bursa americană ar putea deschide în cădere cu peste 5% miercuri, dat fiind că o victorie a lui Trump ar fi considerată o surpriză (neplăcută) pentru investitori, iar dolarul este în scădere cu 1% față de celelalte monede.

6:11 New York Times apreciază acum că Donald Trump are 95% șanse să câștige fotoliul de președinte. În urmă cu doar 4 ore, ziarul american o credita pe Hillary Clinton cu 80% din șanse. Predicția NYT este că republicanul va acumula aproape 300 de electori.

În schimb, CNN estimează că, până la această oră, Clinton are asigurate voturile a 190 de electori, iar Trump are 186 de electori. Dintre statele foarte importante, Trump ar fi câștigat Florida, un stat extrem de disputat, cu 29 de electori în Colegiul Electoral. Clinton și-a asigurat sprijinul Californiei, statul care dă cei mai mulți electori (55) și care votează în mod tradițional cu democrații.

5:58 CNN estimează că și Colorado merge pe mâna candidatei Partidului Democrat, astfel că Hillary Clinton are 131 de electori, comparativ cu cei 167 ai lui Trump.

5:38 Trump a strâns 167 de electori, Clinton are doar 122, potrivit datelor prezentate de CNN. Ca număr de votanți, Trump are 49,1%, iar Clinton 46,7%, după numărarea a 55% din voturi.

CNN estimează că republicanul a învins în Ohio (18 electori), iar Clinton, candidata Partidului Democrat, a câștigat în Virginia (13 electori).

4:46 Trump - 136 de electori, Clinton - 104. Pentru a câștiga, un candidat trebuie să obțină 270 de electori.

4:31 După numărarea a 94% din voturi, Trump conduce în Florida cu 49,2%, față de 47,7% pentru Clinton. Candidatul republican este primul în alte două state cheie: Ohio și Virginia.

4:29 În ceea ce privește votul popular, peste 20,1 de milioane de americani (49,9%) au votat pentru Donald Trump și 18,6 milioane (46,2%) pentru Hillary Clinton.

4:25 Pe baza rezultatelor din 24 de state din cele 50, Trump are 129 de electori, Clinton - 104, relatează BBC Online.

4:15: Trump ar putea câștiga și în Arkansas, statul în care Bill Clinton a fost guvernator. Hillary Clinton va câștiga în Illinois și Connecticut.

4:13: Conform CNN, Trump are 128 de electori, în timp ce Clinton are 97.

+++

Hillary Clinton are șanse mari să câștige în New York (29 de electori), iar Donald Trump în Texas (38 de electori), Kansas, Dakota de Nord și Dakota de Sud și Nebraska.

+++

Trump conduce în Florida, Ohio, Virginia, Georgia și Carolina de Nord, Clinton - în New Hampshire, Michigan, Colorado și Pennsylvania.

+++

CNN: Hillary Clinton a câștigat opt state și District of Columbia, iar Donald Trump - 13 state. Democrata are 97 de electori, în timp ce candidatul republican are 84.

+++

Cursă strânsă în Florida: după numărarea a 89% din voturi, Trump are 48.6%, iar Clinton - 48.4%.

+++

Donald Trump va câștiga în Alabama, obținând încă nouă electori, și în Carolina de Sud.

În aceste condiții, Donald Trump are 66 de electori, iar Hillary Clinton 68, potrivit CNN.

+++

Hillary Clinton a câștigat în Illinois (20 de electori), New Jersey (14 electori), Rhode Island (patru electori), Delaware (trei electori), Massachusetts (11 electori), Maryland (10 electori) și District of Columbia (trei electori), toate state tradițional democrate, potrivit proiecțiilor CNN, relatează News.ro.

Donald Trump a câștigat în Oklahoma (șapte electori), Tennesee (11 electori) și Mississippi (șase electori).

În Florida (29 electori), Pennsylvania (20 de electori), New Hampshire (patru electori), cursa este prea strânsă pentru proiecții.

În aceste condiții, Clinton se bucură de susținerea a 68 de electori, iar Donald Trump 48.

+++

Clinton a preluat conducerea în Florida, după numărarea a 3% din voturi.

+++

Următoarele state în care se vor închide secțiile de vot sunt Ohio și Carolina de Nord, două state cheie.

+++

Candidatul republican conduce în Florida, cel democrat - în Virginia, după numărarea a 2% din voturi.

CNN notează că Trump are 19 electori, iar Clinton - 3.

Hillary Clinton este pe prima poziție în Vermont, potrivit AP.

Primele rezultate parțiale îl dau câștigător pe candidatul republican Donald Trump în Kentucky -  79,1% și Indiana - 69,3%, relatează CNN. 

Indiana are 11 reprezentanți în Colegiul Electoral, iar Kentucky - opt.

+++

Primele secții de vot s-au închis la 01:00, ora României, în Kentucky și Indiana, state tradițional republicane.

Televiziunile vor publica în aproximativ o oră primele proiecții, care iau în calcul atât exit-pollurile, cât și numărătoarea parțială a voturilor.

+++

Aproximativ 62% dintre americani au decis înainte de luna septembrie cu cine vor vota, potrivit unui exit-poll CNN. 

The New York Times notează că 43 de milioane de americani au votat anticipat.

+++

George W. Bush si sotia sa, Laura, nu au votat pentru nici unul dintre cei doi candidati, lasand goale buletinele de vot, potrivit unui purtator de cuvant al familiei Bush. Reactia vine pentru a dezminti zvonul aparut in Washington Examiner, cum ca George W. Bush și soția sa, Laura ar fi votat pentru candidata democrată Hillary Clinton.

+++

Alegătorii semnalează cozi lungi, defecțiuni ale echipamentelor electronice de votare și cazuri izolate de hărțuire. Nu s-au raportat însă probleme majore la scrutinul prezidențial, conform Reuters.

< +++

Echipa de campanie a lui Donald Trump a intentat un proces în statul Nevada pentru presupuse fraude electorale, susținând că în comitatul Las Vegas unele secții de votare au rămas deschise două ore după încheierea programului, în cadrul votului anticipat.

+++

Hillary Clinton a obținut 71,63% din voturi în insula Guam, iar Donald Trump - 24,16%. Acest teritoriu american din Pacific nu desemnează niciun elector în Colegiul electoral de 538 de electori care alege președintele, votul având o semnificație simbolică. Din 1980, candidatul ales în Guam a fost cel care a câștigat cursa pentru Casa Albă, scrie usatoday.com. 

+++

În cinci state cheie - Colorado, Virginia, Georgia, Ohio și Wisconsin - s-a înregistrat o prezență ridicată la vot,  ducând la formarea unor cozi lungi la intrarea în secțiile de vot.

+++

Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a declarat, marți, că există motive care să arate că poporul american "va face alegerea corectă" și relația transatlantică nu doar că va continua, ci se va și consolida, întrucât "nu există alternativă" la acest lucru.

"Cred că avem motive să fim siguri că poporul american va face alegerea corectă și (...) va continua nu numai relația transatlantică, ci și consolidarea acesteia. Nu există altă alternativă la consolidarea pe mai departe a legăturii transatlantice", a spus Comănescu, în cadrul unei conferințe de presă comune cu ministrul polonez de Externe, Witold Waszczykowski.

Oficialul polonez a afirmat, la rândul său, că rezultatul alegerilor din SUA ar putea afecta relațiile în zona transatlantică. Întrebat ce așteptări are de la următorul președinte american și de la SUA, Waszczykowski a răspuns: "Lucrăm cu soluțiile hotărâte de națiunea americană”.

+++

Ambasadorul Hans Klemm a declarat marți, la Timișoara, că alianța și parteneriatul SUA cu România vor continua și după alegerile prezidențiale din țara sa, întrucât o trăsătură a politicii externe americane din ultimii 70 de ani a fost continuitatea, iar în calitatea sa de ambasador are ''responsabilitatea'' să depună eforturi ca aceasta să meargă mai departe, scrie Agerpres.

+++

Disponibilitatea Rusiei de a dezvolta relații cu SUA după alegerile prezidențiale americane va depinde de măsura în care Washingtonul va fi pregătit pentru aceasta, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Vladimir Putin.

+++

Hillary și Bill Clinton au votat la ora locală 8:00 (15:00, ora României) într-o secție de vot din localitatea New Castle, statul New York.

+++

S-au deschis secțiile de vot în nouă state de pe Coasta de Est: Connecticut, Indiana, Kentucky, Maine, New Hampshire, New Jersey, New York, Vermont și Virginia.

+++

Calcule The Washington Post: Hillary Clinton ar obține 275 de electori, Donald Trump - 215.

Pentru a câștiga, un candidat trebuie să obțină minimum 270 de voturi. 

+++

"Să sperăm că va fi fată, ca să citez titlul unui film vechi. Între timp, cred că este corect să salutăm cei opt ani de mandat ai lui Barack Obama", a scris luni, pe Facebook, premierul italian, Matteo Renzi.

+++

Donald Trump conduce la numărul de sufragii în primele trei orașe care au votat în alegerile prezidențiale din Statele Unite, relatează Associated Press. 

Clinton a obținut mai multe voturi la Dixville Notch (patru voturi) și Hart’s Location (17), dar Trump a devansat-o cu mult în Millsfield (16 voturi pentru Trump și patru pentru Clinton).

În total, Trump a obținut 32 voturi, iar Clinton - 25.

+++

La ora 00:00 (05:00 GMT) marți, Clay Smith a introdus primul buletinul de vot în urnă. La fel ca el, alți patru alegători și două alegătoare din acest cătun pierdut în pădurile din statul New Hampshire și situat la o aruncătură de băț de frontiera canadiană, au continuat această tradiție stabilită încă din 1960, care i-a atras localității Dixville Notch titlul de ”First in the Nation”, scrie AFP, preluată de Agerpres.

Hillary Clinton a obținut patru voturi, iar Donald Trump - două. Al șaptelea vot s-a dus la candidatul libertarienilor, fostul guvernator de New Mexico Gary Johnson.

În afară de alte două sate din acest stat din Noua Anglie, care au votat, de asemenea, în cursul nopții, scrutinul începe oficial la 06:00 (11:00 GMT) pe coasta estică a SUA.

Primele secții de vot se închid la 2, ora României.

Circa 225 de milioane de americani sunt chemați să decidă cine — între democrata Hillary Clinton și republicanul Donald Trump — îi va succeda lui Barack Obama la Casa Albă.