Manevrele se desfășoară timp de zece zile, în pofida amenințărilor Coreei de Nord, care a anunțat că a tras două rachete de croazieră de pe un submarin, scrie Le Monde.

Cooperarea în domeniul apărării dintre Washington și Seul este în plină desfășurare. Exercițiile "Freedom Shield" dintre forțele americane și sud-coreene au început luni, 13 martie. Sunt cele mai mari manevre militare comune din ultimii cinci ani între cele două țări.

Programate pentru zece zile, exercițiile se concentrează pe "mediul de securitate în schimbare" din cauza agresivității sporite a Coreei de Nord, au declarat cei doi aliați. Fapt rar, armata sud-coreeană a dezvăluit la începutul lunii martie că forțele speciale ale Washingtonului și Seulului vor efectua manevre militare "Teak Knife" – care constau în simularea unor lovituri de precizie asupra instalațiilor cheie din Coreea de Nord – înainte de "Freedom Shield".

Toate aceste exerciții provoacă furia Phenianului, care le consideră repetiții generale pentru o invazie a teritoriului său sau o răsturnare a regimului său, în timp ce își justifică propriile programe de arme nucleare și balistice prin nevoia de a se apăra.

Duminică, Coreea de Nord a lansat două rachete de croazieră de pe un submarin, a anunțat luni agenția de presă nord-coreeană KCNA, care dă asigurări că exercițiul a fost încununat de succes, rachetele atingându-și țintele alese și nespecificate în largul coastei de est a Peninsulei Coreene.

Agenția a subliniat că acest tir exprimă "poziția neschimbată" a Coreei de Nord în fața unei situații în care "imperialiștii americani și forțele marionete din Coreea de Sud avansează din ce în ce mai fățiș în manevrele lor militare împotriva RPDC", Republica Populară Democrată Coreea.

Săptămâna trecută, Kim Yo-jong, sora foarte puternică a liderului nord-coreean Kim Jong-un, citată de KCNA, a declarat că o interceptare a rachetelor lansate de țara sa va fi "considerată o declarație clară de război". În 2022, Nordul și-a numit statutul de putere nucleară "ireversibil" și a efectuat o serie de teste balistice, încălcând rezoluțiile Națiunilor Unite.

Vineri, KCNA a raportat că Kim Jong-un a ordonat armatei sale să își intensifice manevrele militare în vederea unui "război adevărat". Duminică, KCNA a mai informat că "au fost discutate și adoptate măsuri practice semnificative pentru o utilizare mai eficientă, mai puternică și mai ofensivă a descurajării războiului", la o ședință a Comisiei Militare Centrale a Partidului Muncitorilor (la putere), prezidată de Kim Jong-un.

Washingtonul și-a reafirmat în mod repetat angajamentul "neclintit" de a apăra Coreea de Sud folosind "întreaga gamă a capacităților sale militare, inclusiv nucleare" și a încercat recent să liniștească Seulul cu privire la capacitatea lor de descurajare extinsă la aliații săi. Coreea de Sud, care nu deține arme nucleare, rămâne oficial angajată în favoarea neproliferării, chiar dacă există apeluri interne tot mai mari pentru ca țara să obțină propriile arme nucleare.

Deși politica oficială a celor două țări față de Nord, și anume că liderul nord-coreean trebuie să renunțe la armele nucleare și să revină la masa negocierilor, nu s-a schimbat, experții consideră că a existat o schimbare în practică.

Washingtonul "a recunoscut în mod efectiv că Coreea de Nord nu va renunța niciodată la programul său nuclear", a declarat pentru AFP transfugul An Chan-il, director al Institutului Mondial pentru Studii Nordice.

"Freedom Shield" va fi așadar "foarte diferit – atât calitativ, cât și cantitativ – de exercițiile comune anterioare care au avut loc în ultimii ani", a adăugat el. Coreea de Nord, care a cerut recent o creștere "exponențială" a producției de arme, inclusiv arme nucleare tactice, ar trebui să continue să răspundă cu lovituri de rachete și manevre militare.

Sursa: RADOR