Miniștrii de externe din UE și-au exprimat sprijinul și solidaritatea cu Franța în disputa cu Australia, care a anulat un contract în valoare de 40 miliarde de dolari privind achiziționarea de submarine, în favoarea unui acord cu SUA și UK.

În cadrul unei reuniuni cu ușile închise în marja reuniunii anuale a ONU, șeful diplomației europene, Josep Borrell, a spus luni că e nevoie de ”mai multă cooperare, mai multă coordonare și mai puțină fragmentare” pentru ca regiunea indo-pacifică, unde China este principala putere în ascensiune, să fie stabilă și pașnică.

Australia a anunțat săptămâna trecută că va anula un contract pentru submarine cu propulsie diesel electrică încheiat cu Franța în favoarea a cel puțin opt submarine cu propulsie nucleară, în urma încheierii unui parteneriat de securitate cu SUA și Marea Britanie, parteneriat numit AUKUS, notează EURACTIV.com.

"Cu siguranță, am fost surprinși de acest anunț”, a spus Borrell.

Decizia a înfuriat Franța, astfel că ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, prezent  la New York, a acuzat Administrația Biden de continuarea tendințelor impuse de predecesorul Donald Trump privind ”unilateralismul, impredictibilitatea, brutalitatea și nerespectarea partenerilor”.

Statele Unite au încercat să calmeze furia Franța, un aliat NATO. Președintele francez, Emmanuel Macron, și omologul american, Joe Biden, urmează să aibă zilele următoare o conversație telefonică.

"Suntem aliați, discutăm și nu ascundem diferite strategii elaborate. Acum, avem o criză de încredere”, a spus Le Drian.

"Avem nevoie de clarificări și explicații. S-ar putea să mai dureze”, a mai spus șeful diplomației franceze, precizând că dincolo de încălcarea unui contract economic, ”încălcare bruscă, neașteptată, fără explicații", contează și ”problema încălcării încrederii între parteneri".

Jen Psaki, purtătoare de cuvânt a Casei Albe, a precizat luni că se așteaptă ca Biden - atunci când va discuta cu Macron - ”să reafirme angajamentul nostru de a colabora cu unul dintre cei mai vechi și mai apropiați parteneri în privința unor serii de provocări cu care se confruntă comunitatea globală”.

Nu este încă clar dacă disputa va avea implicații asupra următoarei runde de negocieri privind acordul comercial dintre UE și Australia.

Borrell s-a întâlnit luni, la New York, cu ministrul australian de externe, Marise Payne. Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că îi este greu să înțeleagă decizia luată de Australia, Marea Britanie și Statele Unite.

"De ce? Deoarece cu odată cu Administrația Joe Biden, America is back. Acesta a fost mesajul istoric transmis de noua administrație și acum ne punem întrebări. Ce înseamnă America is back? ... Nu știm”, le-a spus el jurnaliștilor la New York, acuzând ”lipsa de loialitate” a Washingtonului.

Dacă China este un obiectiv important pentru Washington, atunci e ”foarte ciudat” pentru SUA să se alieze cu Australia și Marea Britanie, a spus el, precizând că decizia slăbește alianța transatlantică.

Oficiali de top din SUA și Uniunea Europeană ar trebuie să se întâlnească în Pittsburgh, Pennsylvania, luna aceasta pentru a demara discuțiile privind un nou Consiliu UE-SUA cu privire la comerț și tehnologie, dar Michel a declarat că unele state membre fac presiune pentru ca întrevederea să fie amânată.

În acest context, ambasadorii statelor membre la Uniunea Europeană au amânat discuțiile pregătitoare privind Consiliul UE-SUA cu privire la comerț și tehnologie, au afirmat doi diplomați europeni, citați de Reuters. Diplomații au mai precizat că Executivul European a cerut amânarea discuției.