Ministrul de externe Bogdan Aurescu a avut marți o întrevedere bilaterală cu omologul ucrainean, căruia i-a reamintit solicitarea repetată a părții române ca partea ucraineană să recunoască inexistența așa-zisei "limbi moldovenești".

Șeful diplomației române a reiterat și cu această ocazie sprijinul ferm al României pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei, precum și solidaritatea cu lupta poporului și a armatei ucrainene în războiul de agresiune declanșat de către Federația Rusă, potrivit unui comunicat MAE.

Cei doi miniștri au discutat despre situația infrastructurii critice din Ucraina, în special a celei energetice, cu consecințe grave, ample, resimțite de populația civilă, România depunând eforturi să susțină Ucraina pe acest palier strategic.

Bogdan Aurescu a asigurat că România va continua pe linia numeroaselor măsuri adoptate în plan național pentru a veni în sprijinul Ucrainei și al refugiaților ucraineni, pe palierele politic, diplomatic, umanitar, economic, financiar, în sfera dreptului internațional, precum și în plan sectorial.

De asemenea, șeful diplomației române a reconfirmat angajamentul pentru implicarea României, alături de partenerii occidentali, în susținerea efortului de reconstrucție a Ucrainei.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat, încă o dată, sprijinul solid al României pentru integrarea euroatlantică a Ucrainei și a amintit abordarea de principiu a țării noastre privind consolidarea "politicii ușilor deschise" a NATO. 

Aurescu a reamintit solicitarea repetată a părții române ca partea ucraineană să recunoască inexistența așa-zisei "limbi moldovenești". 

Ministrul de externe al Ucrainei a mulțumit ministrului Bogdan Aurescu pentru găzduirea ministerialei NATO la București, la care a fost invitată și Ucraina să participe, precum și pentru solidaritatea și sprijinul constant acordat de autoritățile române poporului ucrainean, "exprimându-și deschiderea pentru aprofundarea cooperării în spiritul bunei vecinătăți și a apropierii ireversibile a Ucrainei de valorile europene".