Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, într-un interviu pentru CNN, că în România susținerea publică pentru valorile euroatlantice este foarte puternică, iar noi suntem cei care am cerut consolidarea prezenței NATO în țară.

Ministrul s-a declarat foarte bucuros că Statele Unite și Franța au decis să trimită mai multe trupe în România, în contextul conflictului dintre Rusia și Ucraina.

Moderatoarea emisiunii l-a întrebat, după ce una dintre solicitările președintelui Vladimir Putin, pentru a putea evita viitoare crize diplomatice sau potențial militare, a fost retragerea trupelor NATO din Bulgaria și România, dacă există flexibilitate în acest sens.

În replică, Bogdan Aurescu a spus: "Desigur că nu, și, așa cum știți, răspunsul NATO la propunerea avansată de Rusia în decembrie, și, de asemenea, răspunsul scris al SUA la aceste propuneri, au fost foarte clare în această privință. Orice solicitare de retragere a trupelor și a echipamentelor NATO desfășurate deja în teritoriile aliaților estici este în strânsă conexiune cu angajamentele aliaților NATO prevăzute în Articolul 5. Prin urmare, fiind vorba despre un aspect care ține tocmai de nucleul, de esența misiunii NATO, și anume apărarea colectivă, este inacceptabil să existe orice fel de veto pe această temă din partea unui stat terț".

Legat de declarațiile lui Vladimir Putin cu privire la faptul că simte că Occidentul pur și simplu nu ține cont de preocupările Rusiei, ministrul român a explicat că Bogdan Aurescu a urmărit cu multă atenție ceea ce a afirmat liderul rus în conferința de presă pe care a avut-o în Ungaria cu premierul Viktor Orban.

"Printre multe altele, a spus, din nou, că sistemul de apărare antirachetă din România, de exemplu, și din Polonia, reprezintă o amenințare la adresa Rusiei – ceea ce este complet neadevărat. Este un nonsens să afirmi că un site pur defensiv, care nu este îndreptat împotriva Rusiei, ci vizează posibile amenințări cu rachetă provenite din afara spațiului euroatlantic, reprezintă o amenințare pentru Rusia", a comentat Aurescu.

Bogdan Aurescu a adăugat și că România e pregătită să permită Rusiei să verifice dacă există în România orice fel de rachete ofensive.

Întrebat cât de mult îl îngrijorează potențiala vulnerabilitate a Republicii Moldova în fața strategiei sau agresiunilor Rusiei, ministrul de Externe a declarat că Republica Moldova nu este stat membru NATO, dar luna în octombrie a fost o criză a gazului, determinată de unele acțiuni ruse împotriva țării și a fost probabil un "foarte bun” studiu de caz de acțiune hibridă asupra unei țări din Vecinătatea Estică.

În final, el a adăugat că atât România, cât și Uniunea Europeană au acționat pentru susținerea Republicii Moldova în acest caz.