Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat luni că va solicita la viitoarea reuniune a Consiliului Afaceri Externe (CAE) introducerea unui punct pe agenda reuniunii privind situația din Republica Moldova.

"Îmi voi informa colegii despre sprijinul multidimensional al României pentru Ucraina, care continuă, mai ales în ceea ce privește tranzitul cerealelor ucrainene – peste 6,5 milioane de tone de cereale au tranzitat România de la începutul conflictului", a declarat ministrul înaintea reuniunii Consiliului Afaceri Externe de la Bruxelles.

De asemenea, Aurescu a reiterat că suntem în proces de îmbunătățire a interconectivității cu Ucraina, astfel că s-a deschis săptămâna trecută, în prezența prim-miniștrilor român și ucrainean, un nou punct de trece a frontierei cu Ucraina, care este și primul pe care Ucraina l-a deschis cu un stat membru UE după izbucnirea războiului.

"Bineînțeles, vom discuta și voi sublinia importanța sprijinirii Republicii Moldova, care este foarte afectată de vulnerabilități în domeniul securității energetice.România și-a intensificat eforturile în sprijinul Republicii Moldova și susține aproape 90% din necesarul de energie electrică al Republicii Moldova. Vom continua să sprijinim Republica Moldova. Dar este nevoie de sprijin și în ceea ce privește granturile. De aceea, voi saluta în mod deosebit anunțul făcut de Președintele Comisiei Europene la Chișinău, privind sprijinul financiar de 250 de milioane de euro pentru securitatea energetică a Republicii Moldova", a mai precizat acesta.

Legat de Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, care a fost creată de România, Germania și Franța în luna aprilie și care a avut deja două conferințe, Bogdan Aurescu a anunțat că va avea loc o nouă întâlnire peste o săptămână, la Paris.

"Aceasta va fi o oportunitate importantă pentru a strânge și mai multă asistență directă, granturi pentru Republica Moldova, în special pentru a face față provocărilor privind securitatea energetică. În ceea ce privește viitoarea reuniune a Consiliului Afaceri Externe, din luna decembrie, voi solicita astăzi introducerea unui punct pe agenda acelei reuniuni privind situația din Republica Moldova, desigur, cu prezența ministrului de externe al Republicii Moldova, domnul Nicu Popescu", a explicat diplomatul român.