Românii din regiunea Odesa se judecă cu autoritățile raionale Belgorod-Dnestrovsk în legătură cu situația a două școli din localitățile Manjiu și Furatu, relatează Bucpress.eu. La București, Aurescu și Kuleba au discutat despre românii din Ucraina.

Școlile din localitățile Manjiu și Furatu au fost comasate cu școala cu predare în limba ucraineană din Faraonovca. După ce în cadrul ședințelor anterioare ale Judecătoriei din Odesa au fost solicitate autorităților raionale o serie de documente, în baza cărora a fost luată această decizie, la 20 aprilie urma să se desfășoare cea de a 6-a ședință în acest proces.

Contactat prin telefon de reporterii BucPress TV avocatul Iosif Cernușca, care reprezintă interesele românilor din sudul Basarabiei, a comunicat că ședința nu a avut loc, motivul fiind îmbolnăvirea judecătorului. 

Următoarea ședință este programată pentru 28 aprilie.

Bucpress.eu reamintește că școlile românești din Meneailovca (Manja) și Furatovca (Furatu) au fost transformate în filiale ale școlii ucrainene Faraonovca, situată la distanță de aproximativ 20 km, cu toate că doar la 6 km se află școala de cultură generală din Frumușica Veche (Starosillea) cu predare în limba română.

În 2017, Rada de la Kiev a adoptat o nouă lege a educației. Potrivit art. 7, sistemul de educație din Ucraina se va desfășura doar în limba de stat (ucraineană). Autoritățile române, dar și cele ungare, au criticat legea și au cerut modificarea ei.

În același an, Comisia de la Veneția a recomandat Ucrainei modificarea legislației privind limbile minorităților, dar Kievul a insistat că legea nu e îndreptată împotriva comunităților etnice. Dimpotrivă, ea ar oferi noi oportunități pentru toți cetățenii Ucrainei, indiferent de etnia lor.

Kuleba confirmă identitatea între română și așa-zisa ”limbă moldovenească”

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut vineri o întrevedere cu omologul ucrainean Dmytro Kuleba, în marja reuniunii trilaterale România-Polonia-Turcia, organizată la București.

Potrivit unui comunicat MAE, cei doi miniștri au discutat despre ”necesitatea identificării de soluții durabile pentru drepturile persoanelor aparținând minorității române din Ucraina”. 

Bogdan Aurescu a reiterat necesitatea reluării, cât mai curând posibil, a activității Comisiei mixte interguvernamentale privind protecția persoanelor aparținând minorităților naționale, aspect confirmat de Kuleba, care a arătat că partea ucraineană va finaliza formalitățile legate de numirea co-președintelui ucrainean în perioada imediat următoare.

Șeful diplomației române a reiterat importanța angajamentului susținut al autorităților ucrainene centrale pentru asigurarea deplină a drepturilor etnicilor români din Ucraina, inclusiv printr-un dialog susținut cu autoritățile regionale și locale ucrainene.

El a mulțumit omologului său pentru acordul părții ucrainene pentru realizarea Programului de burse al Guvernului României pentru elevii etnici români din clasele I – IV din sistemul educațional de stat ucrainean.


Totodată, Bogdan Aurescu a reiterat inexistența unei așa-zise ”limbi moldovenești”, iar ministrul Dmytro Kuleba a confirmat identitatea între limba română și așa-zisa ”limbă moldovenească”, aspect care se va reflecta inclusiv în modul în care se implementează regimul limbilor statelor membre UE, adică inclusiv al limbii române, prevăzut de legislația ucraineană în materie, precizează MAE, într-un comunicat.

”Ministrul Aurescu a luat notă de asigurarea omologului său că Ministerul educației din Ucraina a transmis deja instrucțiuni autorităților locale de a aplica aceste prevederi ale legislației ucrainene, inclusiv în regiunea Odesa”, informează MAE.

Ministrul ucrainean a acceptat, totodată, propunerea lui Bogdan Aurescu, avansată anul trecut, de începere a negocierilor privind convenirea unui Acord cuprinzător privind drepturile persoanelor aparținând minorității române din Ucraina și minorității ucrainene din România.