Aurescu a pledat în discuția cu Pompeo pentru o implicare a SUA în Rail2Sea și Via Carpatica
În cadrul unei întâlniri cu șeful diplomației americane Mike Pompeo, ministrul român de externe Bogdan Aurescu a evidențiat eforturile României privind întărirea interconectivității dintre nordul și sudul Europei Centrale.
În acest sens, ministrul Bogdan Aurescu a evocat importanța celor două proiecte majore de interconectare regională, Rail2Sea și Via Carpatia, promovate de România inclusiv în cadrul Inițiativei celor Trei Mări, cu impact strategic direct, inclusiv asupra mobilității militare.
Aflat în vizită în SUA, șeful diplomației române pledat pentru o implicare a SUA, inclusiv financiară, în realizarea acestor proiecte, subliniind ”necesitatea ca pe lângă o prezență militară crescută a SUA în regiune, să se consolideze și o prezență economică și de investiții americană consistentă”.
Totodată, cei doi oficiali au avut un schimb de opinii cu privire la securitatea energetică, fiind evidențiată relevanța rezervelor de gaz românesc din Marea Neagră pentru securitatea regională, precum și progresele în cadrul proiectului BRUA și finalizarea interconectorului de gaz dintre România și R. Moldova, la finalul lunii iulie 2020 (prin secțiunea Ungheni – Chișinău a gazoductului Iași – Ungheni – Chișinău), care asigură, în prezent, conectarea pieței de gaze naturale din Republica Moldova cu cea europeană, prin România, potrivit unui comunicat al Ministerului român de externe.
Bogdan Aurescu a subliniat importanța începerii, cu implicare americană, cât mai curând, a exploatării resurselor de gaz din platoul continental românesc pentru asigurarea independenței energetice a României, R. Moldova și altor state din regiune.
Alte teme discutate:
- În domeniul securității cibernetice, ministrul afacerilor externe a subliniat demersurile de evitare a riscurilor de securitate asociate cu rețelele de telecomunicații 5G și a menționat că autoritățile române pregătesc un cadru legislativ adecvat, care va permite ”evaluarea riguroasă a tuturor furnizorilor și comercianților”.
- În ceea ce privește perspectiva României de accedere în Programul Visa Waiver, ministrul externe a subliniat, în cadrul întrevederii, importanța facilitării contactelor directe dintre cetățeni și comunitățile de afaceri, în special prin accederea României în acest program.
Astfel, ministrul afacerilor externe a agreat împreună cu omologul american continuarea cooperării și coordonării suplimentare pe acest subiect, în scopul de a duce acest obiectiv comun la îndeplinire, inclusiv prin crearea unui grup de lucru bilateral dedicat.
La rândul său, secretarul de stat al SUA Mike Pompeo a apreciat ”soliditatea și substanța” Parteneriatului Strategic cu România, arătând că, pentru Statele Unite, România este un aliat de încredere și un pilon de stabilitate în regiune.
- Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat evaluarea cu privire la situația din Republica Moldova și a reiterat poziția consecventă a României de susținător al parcursului european al Republicii Moldova, aceasta fiind singura opțiune în măsură să asigure dezvoltarea economică și socială a acesteia în beneficiul direct al cetățenilor săi. Cei doi oficiali au agreat ca SUA și România să păstreze o coordonare apropiată pe această temă.
- Aurescu a salutat intenția SUA de a-și crește efectivele militare pe teritoriul României și a reiterat interesul crescut al țării noastre pentru o prezență militară sporită în România.
- În ceea ce privește dezvoltarea dimensiunilor economică și energetică ale Parteneriatului Strategic, ministrul afacerilor externe și secretarul de stat au discutat despre prioritățile și pașii concreți ca urmare a agreării recente și parafării Acordului Interguvernamental privind extinderea și modernizarea programului de energie nucleară civilă al României, precum și a semnării unui memorandum de înțelegere ce prevede ca Banca de Import-Export a Statelor Unite să identifice posibilități de finanțare în special pentru proiecte în domeniul energiei și al infrastructurii.
- În privința cooperării în domeniul militar, oficialul român a salutat eforturile comune de întărire a posturii de apărare și descurajare pe Flancul Estic al NATO și a subliniat necesitatea consolidării în continuare a coeziunii acestuia, cu eliminarea disparităților de abordare între Nordul și Sudul Flancului, cu accent pe regiunea Mării Negre, ca regiune de importanță strategică pentru securitatea transatlantică. El reiterat angajamentul României de a continua investițiile strategice în apărare și respectarea angajamentelor la nivel Aliat în ceea ce privește alocarea de resurse în mod echitabil (burden-sharing).
Comentarii