"Orice amenințare la adresa României este, de fapt, o amenințare la adresa NATO", declară ministrul de externe, Bogdan Aurescu, referindu-se la comportamentul Rusiei pe fondul ultimelor tensiuni cu Ucraina.

”Faptul că România face parte din această alianță (NATO) este o garanție pentru securitatea României și a cetățenilor săi, fără niciun fel de dubiu, de aceea am și spus că nu există niciun fel de pericol pentru România și pentru cetățenii ei în cursul acestei crize care a avut loc zilele trecute.", a declarat duminică seara, la Antena 3, șeful diplomației române.

"Dar trebuie să fim foarte clari aici: orice amenințare la adresa României este de fapt o amenințare la adresa NATO și luăm în serios aceste aspecte ... "Este regretabil faptul că nu se știe încă în cadrul diplomației ruse că România este NATO", a subliniat el.

Ministrul de externe s-a referit la un mesaj recent publicat pe pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei la București:

"Am citit în trecere o reacție pe care Ambasada Rusiei a postat-o în aceste zile pe Facebook și am văzut acolo un fel de avertisment mai mult sau mai puțin voalat la adresa României, de a nu merge în siajul unor aventuriști militari din conducerea NATO. Cert este că este regretabil faptul că nu se știe încă în cadrul diplomației ruse că, după 17 ani de la momentul aderării României la NATO, România este NATO".

Bogdan Aurescu a evidențiat faptul că "România este NATO, noi participăm la luarea deciziilor în cadrul NATO, noi nu ne luăm după cineva în cadrul NATO, pentru că noi suntem parte a deciziei din cadrul Alianței Nord-Atlantice, care în același timp nu este nimic altceva decât o alianță defensivă".

 Anunțul privind retragerea trupelor arată și faptul că echipamentele grele rămân 

Recentul anunț al Federației Ruse privind retragerea trupelor din jurul Ucrainei arată și faptul că echipamentele grele rămân pe teren și ar putea să fie folosite "într-o ediție a doua sau mai multe ale acestui eveniment", a mai afirmat Bogdan Aurescu.

El a vorbit, la Antena 3, despre anunțul Rusiei cu privire la retragerea trupelor care au fost masate în și în jurul Ucrainei. În acest context, a arătat ministrul, trebuie făcute evaluări și continuate demersuri pentru dezescaladare.

"De altfel, anunțul pe care l-a făcut Federația Rusă arată și faptul că echipamentele grele rămân pe teren, ceea ce reprezintă în continuare un semn de îngrijorare, pe de o parte pentru că asta înseamnă că ele ar putea să fie folosite și într-o ediție a doua sau mai multe ale acestui eveniment care a avut loc în regiunea Mării Negre. În al doilea rând, arată faptul că aceste echipamente nu rămân singure, evident. Asta înseamnă că în orice ipoteză, chiar și dacă această retragere are loc, ea nu va fi una totală", a arătat șeful diplomației române, potrivit Agerpres.