Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a avut miercuri o întâlnire cu vice-prim-ministrul și ministrul Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale al Italiei, Antonio Tajani, iar cei doi au agreat organizarea unei noi ședințe comune de Guvern.

Ședința comună ar da un impuls suplimentar cooperării multisectoriale dintre cele două țări, potrivit unui comunicat de presă transmis de MAE.

Cei doi miniștri și-au exprimat satisfacția față de dinamica dezvoltării cooperării bilaterale în cadrul Parteneriatului Strategic Consolidat România-Italia, fiind de acord că există un potențial consistent pentru extinderea relațiilor dintre cele două țări în toate domeniile de interes comun.

Totodată, au salutat consolidarea tendinței ascendente a schimburilor comerciale din acest an, de cca 20% în primele opt luni, care vine după o valoare record înregistrată în comerțul bilateral în anul 2021, respectiv 16,55 de miliarde euro, precum și consistența cooperării la nivelul comunităților de afaceri și a relațiilor inter-umane, fiind evocată contribuția valoroasă în acest sens a numeroasei comunități de români din Italia.

În ceea ce privește cooperarea în domeniul securității, ministrul Bogdan Aurescu a mulțumit pentru contribuția constantă a Italiei la asigurarea securității țării noastre, prin participarea la misiunile de poliție aeriană în România.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a mulțumit omologului său pentru sprijinul ferm al Italiei în ceea ce privește aderarea României la Spațiul Schengen și adoptarea cât mai rapidă a unei decizii în acest sens.

La rândul său, oficialul italian a reconfirmat sprijinul ferm al Italiei pentru aderarea țării noastre la spațiul Schengen și a mulțumit României pentru sprijinul constant acordat pentru reducerea presiunii migratorii pe care o resimte Italia.

Întâlnirea dintre cei doi a avut loc în marja reuniunii miniștrilor Afacerilor Externe din statele NATO, pe care ministrul român de Externe o găzduiește la București în perioada 29-30 noiembrie.

+++

Ultima ședință de Guvern comună cu Italia a avut loc la finalul lunii noiembrie 2018, atunci când Guvernul condus de Viorica Dăncilă a primit la Palatul Victoria Executivul italian condus pe atunci de Paolo Gentiloni.