Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, și omologul spaniol, José Manuel García-Margallo, au prezentat, la New York, în marja AG a ONU, propunerea comună privind crearea unei Curți Internaționale împotriva Terorismului.

Șeful diplomației române s-a referit la importanța procesului de dezbatere pe tema inițiativei româno-spaniole de creare a unei Curți Internaționale împotriva Terorismului.

”Acest proces are meritul de a transmite un mesaj important:terorismul este o amenințare globală împotriva căreia trebuie să luptăm si cu instrumentele dreptului: justiția internațională și dreptul internațional penal. În fiecare săptămână, chiar în fiecare zi, știrile despre atacuri teroriste răspândesc emoție în întreaga comunitate internațională. Avem nevoie nu doar de hotărâre și unitate, avem nevoie și de o ripostă bazată pe drept”, a declarat Bogdan Aurescu, în cadrul evenimentului "Drumul spre o Curte Internațională contra Terorismului. Idei și provocări”, găzduit împreună cu omologul spaniol.

”Din punct de vedere conceptual, există o lacună în efortul internațional de luptă împotriva terorismului: un instrument care să combine elementul «internațional» cu elementul fundamentat pe statul de drept”, a mai spus Aurescu.

La rândul său, ministrul spaniol de Externe, José Manuel García-Margallo, a afirmat că ”a sosit momentul să articulăm mecanismele juridice internaționale adecvate pentru contracararea terorismului”.

În marja evenimentului, Bogdan Aurescu și omologul spaniol au avut o întrevedere în cadrul căreia au discutat despre modalitățile de promovare, în continuare, a proiectului Curții Internaționale împotriva Terorismului. 

Inițiativa privind crearea unei Curți Internaționale împotriva Terorismului a fost lansată de ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, pe 9 februarie 2015, în cadrul Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene.

În prezent, inițiativa reprezintă un proiect comun româno-spaniol. Experți din România și Spania, cu sprijin la nivel tehnic din partea Olandei, au redactat un proiect de concept cu privire la principalele caracteristici ale unei viitoare Curți Internaționale împotriva Terorismului. 

Această instanță internațională ar putea să își exercite jurisdicția asupra persoanelor fizice care comit crima de terorism, definită în conformitate cu dreptul internațional.