Tensiunile iscate de desfășurarea masivă de trupe rusești la graniță cu Ucraina și în Crimeea preocupă NATO și România, spune ministrul Bogdan Aurescu. Situația va fi discutată la o întâlnire trilaterală România-Polonia-Turcia de la București.

”Este cea mai mare masare de trupe rusești din 2014 încoace, este cu adevărat, în toate analizele, o mișcare de trupe neobișnuită care a alertat NATO, în mod firesc, a alertat Statele Unite, a alertat membrii Uniunii Europene și care ne preocupă pentru că vrem să identificăm care sunt obiectivele acestor manevre și, în același timp, să vedem care sunt măsurile cele mai potrivite pentru a dezescalada această situație”, a declarat miercuri seara, la Digi 24, ministrul de externe, Bogdan Aurescu, referindu-se la cele circa 150.000 de trupe ruse desfășurate la granița cu Ucraina și în Peninsula Crimeea, anexată ilegal în 2014.

”Este, într-adevăr, preocupantă și pentru Ucraina, care este un vecin important al nostru, un partener al NATO, este chiar un partener cu oportunități sporite este „enhanced opportunities partner” al Alianței Nord-Atlantice. Există, evident, o preocupare legitimă a Ucrainei pentru că aceste mișcări de trupe nu se întâmplă doar la granița de est, ci și în Crimeea ilegal ocupată de Rusia și acesta este, de altfel, și unul dintre subiectele pe care le voi avea pe agenda trilateralei România-Polonia-Turcia pe care o găzduiesc, începând de mâine (joi - n.r.), la București”, a mai declarat Aurescu.

Șeful diplomației s-a referit și alte tactici folosite de Rusia, precum propaganda și dezinformarea prin canale de propagandă:

”Vedem nu doar masări de trupe, vedem și activități de spionaj, de atac hibrid, de atacuri cibernetice, a se vedea dosarul Solar Winds și vedem propagandă, dezinformare, campanii pe care le duce, vă doar exemplul Sputnik Moldova, care acoperă și România și care transmite în direct protestele împotriva măsurilor anti-Covid”.