Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu l-a primit vineri pe ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman. Unul dintre punctele de pe agendă a fost decizia SUA de retragere din Tratatul Cer Deschis.

Cei doi oficiali au discutat aspecte referitoare la cooperarea bilaterală în contextul pandemiei de COVID-19, despre anunțul privind retragerea Statelor Unite din Tratatul Cer Deschis,  evoluțiile din Republica Moldova, programul Visa Waiver, aderarea României la OECD și perspectivele Inițiativei celor Trei Mări.

Cu prilejul reuniunii, ambasadorul Zuckerman i-a înmânat ministrului Bogdan Aurescu informarea oficială prin care SUA anunță oficial decizia de retragere din Tratatul Cer Deschis, care va intra în vigoare la 6 luni după data anunțului, anunță MAE.

Șeful diplomației române a exprimat apreciere pentru consultările bilaterale frecvente pe tema aplicării Tratatului Cer Deschis și a subliniat că acesta își menține valoarea, România susținând ferm Tratatul și contribuind la acesta cu echipamente omologate la nivel aliat și nu numai pentru misiuni de observare.

Pe de altă parte, Aurescu a evidențiat că România împărtășește preocuparea Statelor Unite, partener strategic și aliat extrem de important în cadrul NATO, cu privire la implementarea selectivă pe care Rusia a avut-o în ceea ce privește prevederile Tratatului Cer Deschis, în special prin impunerea unor limite artificiale de aplicare, care nu corespund spiritului Tratatului.

Șeful diplomației a arătat că în contextul dat, România înțelege poziția SUA de a se retrage din acest Tratat și a asigurat că România va depune în continuare eforturi pentru ca la nivelul Alianței să existe o abordare unitară și fermă, care să determine Rusia ca în următoarele 6 luni, la finalul cărora notificarea ieșirii SUA din Tratat își va produce efectele juridice, să revină la implementarea deplină a acestuia.

Ambasadorul Adrian Zuckerman a transmis mulțumirile SUA pentru reacția și abordarea României și a propus ca România și SUA să mențină un dialog apropiat pe această temă în următoarea perioadă.