Europa ar trebui să fie îngrijorată nu de Ungaria, ci de apropierea faţă de Rusia a noului guvern austriac, avertizează European Council on Foreign Relations (ECFR).

Teama că Austria ar putea să se alăture ţărilor care au îmbrăţişat democraţia "iliberală" şi care contestă valorile de bază ale UE este destul de răspândită în spaţiul comunitar, apreciază ECFR, amintind că FPÖ - partid de extremă dreapta -, parte a coaliţiei de guvernare din Austria, este cunoscut pentru atitudinea anti-occidentală şi pentru simpatia faţă de Rusia.

Mulţi sunt îngrijoraţi de faptul că noul guvern rezultat în urma alegerile din toamna lui 2017 ar putea intra în coliziune cu Germania şi s-ar putea alătura statelor populiste din Europa Centrală, ba chiar ar putea să se opună sancţiunilor europene împotriva Rusiei. ECFR consideră că acest ultim aspect nu pare totuşi posibil din mai multe motive. În primul rând, afacerile europene nu ţin de Ministerul de Externe - portofoliu deţinute de FPÖ -, ci au fost mutate la guvern. 

În al doilea rând, deşi şi în cadrul ÖVP există voci puternice împotriva sancţiunilor, premierul Sebastian Kurz nu poate intra într-un conflict direct cu cancelarul Angela Merkel, având nevoie de sprijinul ei privind politicile fiscale şi ale pieţei comune pentru a-şi putea impune agenda economică în ţară. 

Chiar dacă sancţiunile împotriva Rusiei nu vor fi influenţate de coaliţia de la Viena, semnele de îngrijorare rămân, date fiind legăturile apropiate dintre FPÖ şi Kremlin.

În 2014, un ofiţer din cadrul serviciilor austriece de contrainformaţii a făcut o mişcare neobişnuită, avertizând mass-media asupra tentativelor Rusiei de a cultiva eşaloanele de sus ale sistemului politic. Oficialii FPÖ ar fi fost ţinţa acestor eforturi.

FPÖ este unul dintre puţinele partide din Europa care are un acord de cooperare cu Rusia Unită, partidul preşedintelui rus, Vladimir Putin.

Potrivit ECFR, încă de la mijlocul anilor 2000, FPÖ, şi în special apropiaţii liderului formaţiunii, Heinz-Christian Strache, au cultivat legături apropiate cu intelectuali şi oligarhi ruşi. FPÖ şi organizaţii culturale ruseşti menţin contacte strânse şi organizează baluri, evenimente de business şi congrese politice. E de aşteptat ca cei de la Kremlin să încerce să profite de aceste legături.

Cum extremiştii deţin şi Ministerul de Interne şi cel al Apărării, ceea ce înseamnă că vor avea sub control serviciile de contrainformaţii civile şi militare, ei vor putea decide ce cazuri să fie sau nu investigate şi vor putea lua resurse de la un departament, cum ar fi cel care se ocupă de Rusia, pentru a le aloca altora.

UE nu se teme că Viena se va retrage din proiectele de integrare, precum apărare şi cooperarea în domeniul schimbului de informaţii, ci se teme că va furniza informaţii Kremlinului.