ÖVP (Partidul Popular din Austria, conservator) și-a ales vineri un nou lider, în persoana ministrului de interne, Karl Nehammer, care devine și cancelar, după demisia proaspătului șef al guvernului, Alexander Schallenberg.

Retragerea lui Sebastian Kurz din toate funcțiile politice deținute i-a obligat pe conservatori, loviți, puternic de acuzațiile de corupție la adresa fostului cancelar, să-și aleagă un nou președinte.

Fostul ministru de Interne, Karl Nehammer, va fi noul cancelar și președinte al partidului. 

După ce a fost plasat sub anchetă de către procurori, Sebastian Kurz a anunțat pe 9 octombrie că demisionează din funcția de cancelar. Împreună cu alte nouă persoane, el este suspectat de abuz de încredere, corupție și mită. 

Sebastian Kurz a rămas șef al conservatorilor și l-a propus pe ministrul de externe Alexander Schallenberg, drept succesor al său la conducerea guvernului.

Joi însă, Kurz (35 de ani) și-a anunțat retragerea din politică, anunț urmat la scurt timp de plecarea lui Schallenberg din fruntea guvernului. 

După ce a fost ales, Nehammer a anunțat o remaniere a unor miniștri conservatori.

Coaliția guvernamentală actuală de la Viena este una fragilă, fiind formată din ÖVP și ecologiști.

Ministrul finanțelor, Gernot Blümel, a demisionat, fiind înlocuit de secretarul de Magnus Brunner, iar Alexander Schallenberg va reveni la conducerea Ministerului de externe. La interne a fost numit Gerhard Karner, notează Die Presse.

Martin Polaschek, rector al Universității din Graz, va deveni ministru al educației.  

Nehammer a subliniat că respectă pentru decizia lui Kurz, căruia i-a mulțumit pentru modul în care a asigurat transferul de putere.