Austria va construi un gard cu o lungime de 3,7 kilometri de-a lungul frontierei cu Slovenia, pentru a gestiona mai bine fluxul de refugiați. Poliția de frontieră de la granița ruso-norvegiană îi va primi doar pe cei care au viză Schengen.

Anunțul Vienei vine la două zile după ce Slovenia a luat o măsură similară la granița sa cu Croația.

Josef Ostermayer, șeful de cabinet al cancelarului austriac, Werner Faymann, a declarat că, la nevoie, va fi pusă și sârmă ghimpată, relatează Deutsche Welle.

El a insistat asupra faptului că nu este vorba de o barieră în calea refugiaților, ci de un mijloc de a gestiona fluxul.

Ministrul de Interne, Johanna Mikl-Leitner, a precizat că gardul va avea o înălțime de 2,2 metri.

Austria este una dintre cele mai importante rute de tranzit pentru refugiați. Deși cei mai mulți refugiați pleacă mai departe despre Europa de Nord, autoritățile austriece se așteaptă anul acesta la un număr record de solicitări de azil – 95.000.

Guvernul este presat să ia măsuri pentru limitarea fluxului de refugiații, în condițiile în care formațiunea de extremă dreapta Partidul Libertății (FPÖ) conduce în sondaje.

Norvegia îi întoarce de la granița cu Rusia pe cei fără viză Schengen

Premierul Erna Solberg și ministrul Justiției, Anders Anundsen, au prezentat, vineri, o serie de măsuri pentru modificarea legislației privind solicitanții de azil. Modificările urmează să fie dezbătute și votate de către Parlament săptămâna viitoare, notează Spiegel Online.

Măsurile vizează în special situația de la Storskog, singurul punct de trecere a frontierei ruso-norvegiene.

Erna Solberg a declarat că pe aici intră în Norvegia refugiați din țări confruntate cu războaie civile, dar că mulți dintre ei au permise de ședere în Rusia.

Dacă măsurile vor fi aprobate de Parlament, autoritățile norvegiene îi vor întoarce încă de la graniță pe cei care vor să intre pe la punctul de frontieră Storskog fără să aibă o viză Schengen.

Schimbarea legislației îi va afecta în special pe afgani. Jumătate din refugiații care au ajuns în Norvegia provin din Afganistan, dar mulți au trăit anterior în Rusia, unde au obținut permise de ședere. Unii au fost expulzați din Rusia sau vin în Norvegia pentru o viața mai bună.

Până în octombrie, circa 25.000 de refugiați au ajuns în Norvegia, potrivit postului tv NRK. Un sfert au intrat pe la punctul de frontieră Storskog.