Austria va urma exemplul SUA și al Ungariei, care s-au retras din acordul global al Națiunilor Unite privind migrația, a anunțat miercuri agenția de presă austriacă APA, citată de Reuters.

''Austria nu va adera la Pactul ONU privind migrația'', a declarat cancelarul Sebastian Kurz, care conduce un guvern de coaliție din care face parte și Partidul Libertății, de extremă-dreapta.

''Considerăm că unele puncte ale Pactului privind migrația sunt extrem de critice, precum mixul între căutarea de protecție și migrația economică'', a adăugat Kurz, argumentând că migranții salvați în Marea Mediterană nu ar trebui să fie aduși direct în Europa.

Anterior, Sebastian Kurz și vicecancelarul Heinz-Christian Strache și-au exprimat temerile față de Pactul ONU asupra migrației, susținând că acest document va limita suveranitatea Vienei.

Austria deține în prezent Președinția Consiliului UE, pe care o va preda României la 1 ianuarie 2019.

"Pactul global pentru o migrație sigură, ordonată și reglementată" a fost aprobat în luna iulie de toate cele 193 de state membre ale ONU cu excepția SUA, țară care s-a retras anul trecut.


Ungaria a anunțat deja că nu va ratifica acest pact. Polonia, care împreună cu Ungaria a intrat într-o dispută cu Comisia Europeană în legătură cu sistemul UE de redistribuire a solicitanților de azil pe baza unor cote obligatorii, a anunțat că ia în calcul o decizie similară, notează Agerpres.

Pactul ONU are ca scop să facă din migrație un proces sigur și ordonat și tratează probleme cum sunt modalitățile de a proteja persoanele care migrează, integrarea migranților în noile țări-gazdă și returnarea migranților în țările de origine.

Austria nu va trimite un emisar la ceremonia de semnare a documentului, care va avea loc în orașul marocan Marrakech în luna decembrie, și se va abține de la votul în acest dosar în Adunarea Generală a ONU de anul viitor.