Dacă Partidul Conservator va câștiga alegerile anticipate din septembrie, fostul cancelar austriac Sebastian Kurz nu exclude o nouă coaliție de guvernare cu extrema dreaptă, deși FPÖ a declanșat un scandal ce a dus la căderea guvernului.

"Nu exclud nicio opțiune de coaliție", a declarat Sebastian Kurz la postul public de televiziune ORF, dar a precizat că nu-l va mai accepta în cabinet pe fostul ministru de interne Herbert Kickl, membru al formațiunii de extremă dreapta FPÖ. El a explicat că Herbert Kickl nu a apreciat corect semnificația unei înregistrări video al cărei protagonist era Heinz-Christian Strache, fost președinte al FPÖ.

Sondajele îi dau favoriți pe conservatori la alegerile anticipate din septembrie.

Guvernul cancelarului Sebastian Kurz din Austria a căzut în mai, în urma unei moțiuni de cenzură votată de partidele de opoziție, inclusiv de extrema dreaptă exclusă de la guvernare după un scandal.

Moțiunea de cenzură a venit la doar o zi după ce Partidul Popular (OVP) condus de Kurz a câștigat alegerile europene din Austria cu aproape 35%, dar acest rezultat nu l-a salvat pe cancelar, care conducea un guvern minoritar. În favoarea moțiunii au votat parlamentarii social-democrați și cei ai Partidului Libertății (FPÖ, de extremă-dreapta).

Heinz-Christian Strache, fost lider al FPÖ și vicecancelar, a fost implicat într-un scandal legat de pretinse favoruri făcute în schimbul susținerii politice, după apariția unei filmări secrete. Strache a demisionat, dar Kurz a cerut și demisia ministrului de interne numit de FPÖ pentru a asigura corectitudinea anchetei, astfel că toți miniștrii partidului au ieșit din guvern.

În prezent, Austria are un guvern interimar condus de judecătoarea Brigitte Bierlein, fostă șefă a Curții Constituționale.