Austria, care amenință că va ridica "bariere tehnice" la granița cu Slovenia, este acuzată de Bavaria că îi lasă pe refugiați să vină către Germania. Landul german amenință, la rândul său, că va închide frontiera cu Austria.

Ministrul austriac de Interne, Johanna Mikl-Leitner, a vizitat localitatea Spielfeld, un punct pe unde mii de refugiați au intrat în ultimul timp în Austria venind din Slovenia.

Oficialul a spus, cu acest prilej, că autoritățile de la Viena vor lua măsuri speciale pentru întărirea granițelor.

Cancelarul Werner Faymann și vicecancelarul Reinhold Mitterlehner au precizat, miercuri, că este vorba de "bariere tehnice de securitate în zona de frontieră” și nu de ridicarea unor garduri, notează Die Presse.


Inițiativa vizează reducerea numărului mare de refugiați, care intră zilnic în Austria – între 3.000 și 8.000, conform ministrului de Interne.

Autoritățile slovene susțin că, în ultimele 10 zile, în jur de 86.500 de refugiați au intrat pe teritoriul Sloveniei, o țară de două milioane de locuitori. Oficialii sloveni estimau, marți, că dintre aceștia 14.500 încă se aflau în Slovenia, în timp ce restul a pătruns pe teritoriul austriac. 

Replici dure între vecini

În timp ce ministrul austriac de Interne a criticat politica de migrație a cancelarului german, Angela Merkel, care le-ar fi transmis semnale refugiaților că pot veni în Europa, autoritățile bavareze acuză Viena de comportament "scandalos” și "iresponsabil”.

Astfel, Bavaria acuză Viena că transportă mii de refugiați în autobuze până la granița cu Germania.

Potrivit unor surse guvernamentale citate de Süddeutsche Zeitung, urmare a situației dramatice de la granița austriaco-bavareză, liderii coaliției guvernamentale se vor întâlni, la sfârșitul săptămânii, pentru a căuta soluții.

Doar în weekend-ul trecut circa 15.000 de refugiați au intrat din Austria în Bavaria, fiind aduși în autobuze până la graniță. Poliția germană a fost depășită de situație, astfel că mulți refugiați, printre care familii cu copii mici, au așteptat ore în șir în frig până au fost preluați.

Motiv pentru care, ministrul bavarez de Interne, Joachim Herrmann, a catalogat comportamentul Guvernului austriac drept "iresponsabil” și "scandalos”.

Premierul bavarez, Horst Seehofer, a declarat, pentru Passauer Neue Presse, că va închide granița cu Austria, în cazul în care cancelarul Merkel nu discută cu liderii de la Viena referitor la limitarea valului de refugiați, așa cum s-a stabilit de altfel la reuniunea de duminică dedicată crizei refugiaților, la care au participat și Germania și Austria, pe lângă alte opt state membre.