Autoproclamata republică separatistă Nagorno-Karabah și-a anunțat joi autodizolvarea și pe cea a tuturor instituțiilor sale de la 1 ianuarie 2024, la o săptămână după o ofensivă victorioasă a Azerbaidjanului după 30 de ani de conflict.

Decretul liderului acestei enclave, Samvel Șahramanian, anunță dizolvarea "tuturor instituțiilor și organizațiilor guvernamentale (...) la 1 ianuarie 2024", și stabilește că, în consecință, "Republica Nagorno-Karabah (Arțah) își încetează existența", relatează La Libre Belgique.

Separatiștii armeni din Nagorno-Karabah au suferit o înfrângere militară în douăzeci și patru de ore săptămâna trecută, fapt care i-a forțat să capituleze în fața Azerbaidjanului, țară de care s-au separat după căderea URSS, acum mai bine de treizeci de ani.

Armenia, care a susținut acest teritoriu în aceste decenii, nu a intervenit militar de această dată, deschizând calea reintegrării regiunii în Azerbaidjan.

Populația armeană din Nagorno-Karabah a început un exod: aproximativ 65.000 de oameni, jumătate din cei aproximativ 120.000 de locuitori, au fugit în câteva zile, de teamă să nu fie ținta represiunii azere, în ciuda promisiunilor făcute de Baku că le va respecta drepturile.

În decretul său de dizolvare a republicii autoproclamate, liderul separatist subliniază că odată ce condițiile pentru revenirea regiunii sub controlul Azerbaidjanului vor fi cunoscute, rezidenții și refugiații vor putea "să ia individual decizia de a rămâne sau de a se întoarce în Nagorno-Karabah".

sursa: Rador Radio România