Autoritățile franceze s-au temut de astfel de atentate. În 2009, forțele de securitate au simulat un scenariu asemănător, pentru a fi pregătite în eventualitatea unor atentate multiple.

Carnagiul de la Paris nu a fost anticipat, dar metoda folosită de teroriști – atacuri simultane în locuri diferite și asupra unor obiective diferite, combinate cu luare de ostatici – a fost studiată, relatează Le Point.

În decembrie 2009, autoritățile franceze, îngrozite de atentatele multiple din noiembrie 2008, din  Mumbai, soldate cu 166 de morți, au organizat un exercițiu care să le permită forțelor de securitate să răspundă la atacuri multiple: bombă la Gara Montparnasse din Paris, explozii la Hôtel du Palais des congrès și la Stade-Vélodrome în Marsilia. Zeci de persoane au fost luate ostatice la Hôtel Crillon din capitala franceză, la Aeroportul Bourget, într-o clădire din Défense și într-o bancă din Lyon, în cadrul exercițiilor de simulare.

Franța dispune de mai mutle unități pregătite să acționeze în astfel de situații: GIGN (Grupul de intervenție al Jandarmeriei naționale), RAID, GIPN (Grupul de intervențion al Poliției naționale) și BRI.

La sfârșitul anului 2009, a fost creată o nouă unitate Forța de intervenție a Poliției naționale (FIPN), care reunește capacitățile și resursele diferitelor unități din cadrul Ministerului de Interne.

Ultima operațiune a forțelor speciale pe teritoriul francez a avut loc în 1988, când acestea au intervenit într-o luare de ostatici la Ouvéa, în Noua Caledonie. Un membru al forțelor speciale și-a pierdut viața, iar folosirea aruncătoarelor de flăcări și a armelor de război au fost criticate dur.