Suspectul bănuit că a comis atacul de pe aeroportul Fort Lauderdale, soldat cu moartea a cinci persoane, a fost pus sub acuzare pentru o serie de infracțiuni și, dacă va fi găsit vinovat, riscă pedeapsa capitală.

În documentele remise în instanță de biroul procuraturii din Miami se arată că Esteban Santiago, în vârstă de 26 de ani, este acuzat de comiterea de acte de violență în incinta unui aeroport, folosirea unei arme de foc într-o infracțiune violentă și cauzarea de moarte prin folosirea unei arme de foc.

Sunt acuzații care pot atrage pedeapsa cu moartea dacă Santiago este găsit vinovat, relatează Reuters, preluată de Agerpres. Prima înfățișare în instanță a fost programată pentru luni.

Tânărul hispanic este un fost soldat american din Garda Națională din Puerto Rico și Alaska și a fost staționat 10 luni în Irak. 

Esteban Santiago a avut în trecut episoade de comportament necontrolat, iar anchetatorii investighează dacă o posibilă afecțiune mintală a jucat un rol în atac. George Piro, reprezentantul biroului FBI la Miami, a declarat că în noiembrie 2016 Santiago s-a prezentat la un birou al acestei agenții federale din Anchorage, Alaska, unde "comportamentul său haotic" s-a soldat cu trimiterea acestuia la un spital de psihiatrie pentru a fi evaluat psihologic.

Fratele său, Bryan Santiago, a declarat că Esteban a fost trimis pentru a fi evaluat psihologic, dar a fost trimis acasă după doar patru zile, potrivit NBC News.

Surse citate de EFE au relatat că Santiago a declarat că "auzea voci" de la guvern care îi spuneau să se alăture grupării teroriste Statul Islamic. De altfel, autoritățile federale americane au semnalat că "nu a fost eliminată" posibilitatea ca atacul de pe aeroportul Fort Lauderdale, din sudul Floridei, să aibă motivații teroriste. 

Presa a publicat o fotografie cu el făcând un gest specific militanților Statului Islamic, iar autoritățile americane investighează obsesia sa pentru gruparea teroristă.

Santiago a sosit la Fort Lauderdale cu un zbor din Alaska și și-a scos din bagaj, care trecuse de controalele de securitate, arma semiautomată de 9 mm, s-a dus la o toaletă unde a încărcat arma și apoi a ieșit și a început să tragă la întâmplare. Martorii incidentului au declarat că atacatorul, care purta un tricou cu inscripția "Star Wars", nu a spus niciun cuvânt în timp ce trăgea și că s-a predat poliției după ce a rămas fără gloanțe. 

Autoritățile din statul american Alaska au anunțat că Esteban Santiago reprimise anul trecut un pistol care îi fusese reținut pe durata unei evaluări psihiatrice la care tânărul fusese supus, a anunțat un oficial citat de Reuters.

Șeful poliției din Anchorage, Christopher Tolley, a precizat că nu este clar, deocamdată, dacă arma restituită este aceeași pe care Santiago a folosit-o în atac. Tolley a mai spus că bărbatul fusese evaluat psihiatric după ce le spusese unor agenți FBI că aude voci și că ar fi controlat de o agenție americană de spionaj. În urma unei anchete s-a stabilit că Santiago nu a comis nicio infracțiune, așa că autoritățile i-au returnat pistolul.