Vizate de avertismentul Organizației Mondiale a Sănătății sunt toate statele de pe continentele americane, cu excepția Canadei și a statului Chile. Virusul e suspectat că provoacă malformații severe la nou-născuți. Brazilia este cea mai afectată țară

În august, anul acesta, Brazilia e programată să găzduiască Jocurile Olimpice de Vară. Din luna octombrie 2015, 3.500 de copii din această țară au fost diagnosticați cu microcefalie, o malformație care duce la o dimensiune mai mică a capului decât cea normală.

Microcefalia are ca rezultat afectarea abilităților motrice, a vorbirii și a mobilității în general. Din cazurile înregistrate în Brazilia, 49 de copii au decedat în urma unor malformații congenitale. Cinci cazuri de deces au fost puse în legătură directă cu virusul Zika.

În tot anul 2014, Brazilia a înregistrat doar 150 de cazuri de microcefalie. În prezent, datele oficiale de la OMS nu stabilesc o legătură directă cu virusul Zika, dar această posibilitate este investigată activ.

În America de Sud și Centrală, virusul a fost identificat în 21 de țări. Zika a fost diagnosticat și la peste zece persoane în SUA, dar Centrul pentru Controlul Bolilor (CDC) afirmă că acestea nu sunt cazuri locale, ci turiști care s-au deplasat în America de Sud. Același lucru se aplică și în cazul a trei turiști britanici, afirmă autoritățile de la Londra.

Zika este comparat cu o formă mai ușoară a febrei Dengue, iar, în prezent, nu există nici vaccin, nici tratament. Simptomele includ iritații, febră, conjunctivită și dureri articulare. CDC afirmă că doar una din cinci persoane infectate manifestă simptomele infectării.

OMS recomandă femeilor care se deplasează în America de Sud să consulte un medic înainte și, mai ales, după excursie. Virusul este transmis, în principal, prin înțepături de țânțari (specia Aedes Aegypti), posibil însă și prin transfuzii sau contact sexual. Această ultimă modalitate de transmitere este încă investigată.

Unele state sudamericane au reacționat cu apeluri drastice către populație. În El Salvador, autoritățile au recomandat femeilor să nu mai rămână însărcinate până în anul 2018. Și Columbia, Ecuador și Jamaica au recomandat femeilor să amâne planurile de a naște copii.

OMS recomandă femeilor însărcinate să evite orice deplasare în zone în care virusul Zika este activ. Avertismente în acest sens au fost emise și de ministerele de externe ale mai multor state europene.

Virusul Zika a fost descoperit în urmă cu 40 de ani în Uganda, pe continentul african. De acolo, pe un traseu lung în spațiu și timp, se presupune, acesta a fost transportat cu ocazia Campionatului Mondial de Fotbal din Brazilia, din 2014.

Ce este îngrojorător e că, până în noiembrie 2015, nu s-a știut nimic despre apariția acestui virus în Brazilia. Lumea s-ar putea să fi fost surprinsă (din nou) de o epidemie după cea cauzată de virusul Ebola cu abia un an în urmă.

Sursa hartă: BBC News
Surse: DW, Spiegel, BBC News, CDC, F24