Poliția vieneză a primit din partea unui serviciu secret ”prieten” un avertisment privind riscul unor atentate teroriste în mai multe capitale europene, înainte de Anul Nou. Șeful ISIS îi îndeamnă pe saudiți la revoltă și promite atacuri în Israel.

Potrivit Reuters, anunțul poliției vieneze a determinat sporirea măsurilor de securitate în Europa.

"Mai multe nume ale potențialilor teroriști au fost menționate, și acestea sunt verificate. Ancheta bazată pe aceste informații nu a dus până acum la rezultate concrete”, a anunțat, sâmbătă, într-un comunicat, poliția vieneză, care nu a dezvăluit numele serviciului secret ”prieten”, relatează Reuters.

Conform comunicatului, avertismentul a fost transmis cu câteva zile înainte de Crăciun în mai multe capitale europene.

Autoritățile au fost avertizate de serviciul secret ”străin” că ar putea avea loc detonări de explozivi sau atacuri armate, în zone aglomerate.

Urmare a avertismentului, poliția din capitala austriacă a decis sporirea măsurilor de securitate în zonele aglomerate, în special la evenimentele cu mulți participanți.

Totodată, populația a fost anunțată că vor fi efectuate controale în rucsacuri și alte obiecte în care pot fi ascunse dispozitive explozive.

Întrebat de Reuters, un purtător de cuvânt al Ministerului german de Interne nu a dorit să comenteze, din motive de securizare a operațiunilor.

"Germania este încă în vizorul terorismului jihadist”, a precizat aceasta, adăugând că autoritățile germane au revizuit și adaptat măsurile de securitate, după atacurile de la Paris.

Nici poliția franceză, contactată de CNN, nu a comentat informațiile, dar a precizat că peste 48.000 de polițiști asigură securitatea în zone sensibile, în perioada 19 decembrie – 4 ianuarie.

De asemenea, în ianuarie 2016, numărul forțelor de poliție va crește cu 2.000 de persoane.

Liderul ISIS îndeamnă la revoltă în Arabia Saudită

După șapte luni de tăcere, liderul organizației teroriste Statul Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, a îndemnat la revoltă în Arabia Saudită și a promis atacuri în Israel, într-o înregistrare audio postată online sâmbătă, relatează AFP, preluată de Huffington Post.

Mesajul său apare într-un moment în care militanții ISIS au suferit o serie de înfrângeri în confruntările cu forțele guvernamentale din Siria și Irak.

În această înregistrare de 24 de minute, Baghdadi a criticat coaliția pentru ”combaterea terorismului” formată din 34 de țări și anunțată de Arabia Saudită pe 15 decembrie.  

”Ei au anunțat recent o coaliție (...), în mod fals numită «islamică», și au declarat că obiectivul său este de a lupta împotriva califatului", a spus Baghdadi.

"Dacă această coaliție ar fi fost islamică, ea ar fi putut aduce victoria și ar fi ajutat poporul sirian”, a mai spus el. În acest context, șeful ISIS i-a îndemnat pe saudiți să se revolte împotriva autorităților de la Riad.

Totodată, Baghdadi a amenințat că va ataca Israelul, afirmând că ISIS ”nu a uitat niciun moment de Palestina”.

Pe de altă parte, șeful ISIS nu a făcut nicio referire la atentatele de la Paris.

Prima și ultima apariție publică a lui Baghdadi a avut loc în vara lui 2014, în orașul irakian Mosul.