Președintele Consiliului European, Donald Tusk, i-a avertizat pe migranții economici să nu mai vină în Europa. El a promis că reglementările Schengen vor fi aplicate din nou.

El a spus că migranții economici își riscă "viața și banii” pentru nimic, relatează BBC Online.

"Nu veniți în Europa. Nu-i credeți pe contrabandiști. Nu vă riscați viețile și banii”, este apelul lui Tusk către toți potențialii migranți economici.

Pe de altă parte, el a spus să statele membre trebuie să evite luarea de decizii unilaterale în criza refugiaților.

"Nici Grecia și nici alte state europene nu pot continua să fie țări de tranzit (...) Reglementările Schengen vor fi aplicate din nou", a mai spus Donald Tusk.

Declarațiile au fost făcute joi la Atena, Donald Tusk vizitând zilele acestea Grecia și Turcia pentru a discuta despre reducerea numărului de refugiați care ajung în Europa.

Peste 25.000 de refugiați sunt blocați în Grecia, după ce statele de pe ruta balcanică au decis întărirea controalelor la frontiere.

Joi, mai mulți refugiați au ocupat o linie ferată în apropiere de frontiera Greciei cu Macedonia, în semn de protest față de restricțiile impuse de statele balcanice. Acestea permit doar refugiaților sirieni și irakieni să treacă mai departe în drumul lor spre Europa Occidentală. Pe lângă statele din Balcanii de Vest, și Austria a decis să limiteze numărul refugiaților care intră pe teritoriul său.

Decizia a blocat pur și simplu drumul a mii de refugiați care încearcă să ajungă pe teritoriul UE în mod ilegal. Este vorba în special de afgani dar și persoane de alte naționalități care, cel mai probabil, vor fi considerați migranți economici, în cazul în care ajung în Europa, astfel că nu au șanse să obțină azil.

La rândul său, premierul Alexis Tsipras a declarat că Grecia nu va deveni "o tabără pentru suflete pierdute”.

Tsipras va participa, la Izmir, la o reuniune turco-greacă dedicată crizei refugiaților, înainte de summitul UE-Turcia de luni, care va avea ca subiect aceeași chestiune.

Potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), aproape 129.500 de refugiați au sosit anul acesta în Europa pe cale maritimă, plus alți 1.545 pe cale terestră. 418 refugiați s-au înecat sau sunt dați dispăruți.

În premieră, CE a adoptat, săptămâna aceasta, un instrument de asistență pentru o criză umanitară în interiorul Uniunii. Grecia și alte țări afectate de numărul mare de refugiați vor primi în total 700 milioane de euro.