Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, i-a avertizat pe migranţii economici să nu mai vină în Europa. El a promis că reglementările Schengen vor fi aplicate din nou.

El a spus că migranţii economici îşi riscă "viaţa şi banii” pentru nimic, relatează BBC Online.

"Nu veniţi în Europa. Nu-i credeţi pe contrabandişti. Nu vă riscaţi vieţile şi banii”, este apelul lui Tusk către toţi potenţialii migranţi economici.

Pe de altă parte, el a spus să statele membre trebuie să evite luarea de decizii unilaterale în criza refugiaţilor.

"Nici Grecia și nici alte state europene nu pot continua să fie țări de tranzit (...) Reglementările Schengen vor fi aplicate din nou", a mai spus Donald Tusk.

Declaraţiile au fost făcute joi la Atena, Donald Tusk vizitând zilele acestea Grecia şi Turcia pentru a discuta despre reducerea numărului de refugiaţi care ajung în Europa.

Peste 25.000 de refugiaţi sunt blocaţi în Grecia, după ce statele de pe ruta balcanică au decis întărirea controalelor la frontiere.

Joi, mai mulţi refugiaţi au ocupat o linie ferată în apropiere de frontiera Greciei cu Macedonia, în semn de protest faţă de restricţiile impuse de statele balcanice. Acestea permit doar refugiaţilor sirieni şi irakieni să treacă mai departe în drumul lor spre Europa Occidentală. Pe lângă statele din Balcanii de Vest, şi Austria a decis să limiteze numărul refugiaţilor care intră pe teritoriul său.

Decizia a blocat pur şi simplu drumul a mii de refugiaţi care încearcă să ajungă pe teritoriul UE în mod ilegal. Este vorba în special de afgani dar şi persoane de alte naţionalităţi care, cel mai probabil, vor fi consideraţi migranţi economici, în cazul în care ajung în Europa, astfel că nu au şanse să obţină azil.

La rândul său, premierul Alexis Tsipras a declarat că Grecia nu va deveni "o tabără pentru suflete pierdute”.

Tsipras va participa, la Izmir, la o reuniune turco-greacă dedicată crizei refugiaţilor, înainte de summitul UE-Turcia de luni, care va avea ca subiect aceeaşi chestiune.

Potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), aproape 129.500 de refugiaţi au sosit anul acesta în Europa pe cale maritimă, plus alţi 1.545 pe cale terestră. 418 refugiaţi s-au înecat sau sunt daţi dispăruţi.

În premieră, CE a adoptat, săptămâna aceasta, un instrument de asistență pentru o criză umanitară în interiorul Uniunii. Grecia şi alte ţări afectate de numărul mare de refugiaţi vor primi în total 700 milioane de euro.