Potrivit Ministerului britanic al Apărării, avioanele Eurofighter au fost dislocate în urma unei alerte de reacție rapidă în contextul misiunii de poliție aeriană baltică (BAP).

În cadrul acestei misiuni aeronavele NATO desfășoară misiuni de supraveghere și control în spațiul aerian al Estoniei, Letoniei și Lituaniei, relatează Nation World News.

În acest context, avioanele de luptă britanice sunt active la baza Amari din Estonia din martie, ca parte a contribuției Regatului Unit la misiunea Alianței. În prezent, apărarea spațiului aerian al țărilor baltice este asigurată de RAF (forțele aeriene ale Regatului Unit) împreună cu forțele aeriene ale Portugaliei și României, desfășurate în Lituania. 

21 de interceptări în 21 de zile

Potrivit declarației Ministerului britanic, au fost trei săptămâni "deosebit de intense, cu interceptarea a 21 de avioane rusești de către RAF, în 21 de zile”, indicând astfel că avioanele de luptă britanice continuă să monitorizeze aeronavele rusești atunci când acestea nu comunică cu agențiile de trafic aerian.

"Aceste interceptări subliniază valoarea apărării colective și a descurajării oferite de NATO”, a susținut într-o declarație ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace. "Puteți fi siguri de angajamentul nostru continuu de a consolida securitatea europeană împreună cu cei care ne împărtășesc valorile”.

Misiunile NATO au fost înființate în 2014 la baza Amari (Estonia) și la baza Siauliai (Lituania) ca urmare a anexării ilegale a Crimeii de către Rusia. În anul 2022, NATO a înființat o nouă misiune de poliție aeriană consolidată pe coasta de est a Europei (EAP) pentru a efectua misiuni de supraveghere și control în spațiul aerian al regiunii Mării Negre.

Contribuția Spaniei

Spania contribuie la EAP în Bulgaria și România prin desfășurarea de avioane de luptă și personal militar. Forțele Aeriene apaniole au trimis aeronave Eurofighter Typhoon aparținând Aripii 11 și Aripii 14 cu sediul la Sevilla și, respectiv, Albacete.

În plus, este responsabilă de Grupul mobil de control aerian (GRUMOCA), care a dislocat un radar în România, cu aproximativ 40 de soldați responsabili cu menținerea operațiunilor.

Totodată, Spania a desfășurat o unitate de apărare antiaeriană (UDAA) în Estonia, ceea ce subliniază contribuția activă a Madridului la operațiunile de apărare și securitate aeriană din regiunea Europei de Est.

Sursa: RADOR