Un avion de pasageri al companiei EgyptAir, ce zbura între Alexandria și Cairo, a fost deturnat deasupra spațiului aerian al Ciprului. Aeronava a aterizat marți dimineață, într-o zonă izolată a Aeroportului din Larnaca.18 pasageri aru fost eliberați.

14.45 MAE cipriot: Atacatorul a fost reținut, situația de criză s-a încheiat. Autoritățile cipriote au stabilit că centura de explozibili folosită de piratul aerului era una falsă, transmite Reuters.

13.35 MAE egiptean a anunțat că numele piratului aerului este Seif Eldin Mustafa. Postul de televiziune cipriot Sigma a relatat că soția acestuia a ajuns la aeroport, împreună cu un copil.

 

12.50 MAE îi informează pe cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să se deplaseze pe teritoriul Ciprului că autoritățile locale au decis suspendarea temporară a activităților de zbor din aeroportul internațional Larnaca, iar cursele aeriene planificate (conform orarului de zbor) fiind redirecționate spre alte aeroporturi (predilect spre Pafos) sau anulate, inclusiv cursa Blue Air, dinspre Atena (OB 5162) și care urma să aterizeze pe Larnaca, la ora 11:45, a fost redirecționată către Pafos.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginii de Internet www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziție aplicația ”Călătorește în siguranță” (disponibilă gratuit în ”App Store” și ”Google Play”), care oferă informații, sfaturi de călătorie și posibilitatea de a fi alertați, în cazul în care apar situații speciale.

12.40  Doctorul Ibrahim Samaha, profesor universitar egiptean, a declarat că nu este autorul deturnării, ci doar unul dintre pasagerii eliberați, scrie The Telegraph.  

12.08 Ministrul egiptean de Externe a declarat că individul ”nu este un terorist, ci un idiot”.

11.50 Președintele cipriot Nicos Anastasiades le-a spus reporterilor că nu este vorba de un act terorist.

11.24 Generalul Hosni Hassan, managerul Aeroportului Borg El Arab din Alexandria, spune că piratul aerului este student la medicină la Universitatea din Atlanta, SUA. Potrivit Reuters, Ibrahim Abdel Tawwab Samaha este profesor de medicină veterinară la Universitatea din Alexandria. 

11.20 Televiziunea egipteană a publicat imagini cu tănârul care a deturnat avionul în Cipru, țară în care trăiește fosta lui soție.

11.15 Ibrahim Samaha ar fi avut ”motive personale” și ar dori să ceară azil politic, mai scrie presa cipriotă.

 

11.12 Presa locală scrie, citând surse din poliția cipriotă, că fosta soție a piratului aerului este în drum spre aeroport pentru a discuta cu el.  

11.00 Purtătorul de cuvânt al Ministerului Aviației Civile, Ihab Raslan, a declarat pentru CNN că oficialii egipteni se îndoiesc de faptul că bărbatul ar avea o centură cu explozibili așa cum a susținut el. 

10.50 Conform presei cipriote, piratul aerului are în jur de 20 de ani, este de naționalitate libiană sau egipteană și a cerut să fie trimisă o scrisoare unei tinere din Cipru.

10.44 Pasagerii care se mai află în avion sunt trei britanici, un italian și un irlandeze, potrivit presei egiptene.

10.42 Bărbatul care a deturnat avionul se numește Ibrahim Samaha, relatează televiziunea egipteană de stat, citată de The Telegraph.

10.30 Cei mai mulți pasageri au fost eliberați în urma unor negocieri. La bord au mai rămas membrii echipajului și patru pasageri străini.

+++

Avionul de pasageri al companiei EgyptAir, deturnat deasupra spațiului aerian al Ciprului, a aterizat marți dimineață, în jurul orei 08:50. Avionul, care efectua o cursă pe ruta Alexandria-Cairo, transporta, după primele informații, 80 sau 81 de pasageri. Conform AFP, în avion s-ar afla 55 de pasageri și șapte membri ai echipajului.

Pilotul avionului operat de compania EgyptAir deturnat în Cipru a fost amenințat de un pasager cu detonarea unei centuri cu explozibili.

Cotidianul israelian Haaretz susțin că ar fi fost deja eliberați circa 18 pasageri.