Virginia Raggi, candidata populistă a Mișcării 5 Stele (M5S), a fost aleasă triumfal duminică primar al Romei - o premieră pentru o femeie și un veritabil afront adus Partidului Democrat (PD) condus de șeful Guvernului, Matteo Renzi.

Rezultatele parțiale îi acordă acestei avocate în vârstă de 37 de ani 67,2% din voturi, cu mult înaintea lui Roberto Giachetti, candidatul PD (centru-stânga).

La Torino (nord-vest), o altă novice din M5S, Chiara Appendino, 31 de ani, l-a detronat cu 54% pe experimentatul primar în exercițiu Piero Fassino, o personalitate a PD care a denunțat apelul Ligii Nordului a lui Matteo Salvini, aliat al Frontului Național din Franța, pentru a vota cele două candidate ale M5S cu scopul de a-l învinge pe Matteo Renzi, relatează AFP, preluată de Agerpres.

În schimb, la Milano (nord), capitala economică a țării, candidatul PD Giuseppe Sala a câștigat cu 51,7% din voturi. Partidul lui Matteo Renzi a mai câștigat și la Bologna (centru), un fief istoric al stângii.

Pentru aceste alegeri parțiale, la care au fost așteptați aproape nouă milioane de cetățeni cu drept de vot din peste 100 de localități, participarea, deja redusă în primul tur, a încasat o nouă lovitură, la Roma ca și în alte orașe, abia depășind 50%, potrivit Ministerului de Interne.

Pentru Matteo Renzi, aceste alegeri locale sunt mai ales simbolice, după ce a fost desemnat la conducerea țării în februarie 2014 cu singur bagaj politic: experiența sa ca primar al Florenței, iar referendumul constituțional din această toamnă va servi ca vot ghilotină.

În octombrie, italienii vor fi chemați să aprobe prin referendum o importantă reformă adoptată în aprilie de Parlament care limitează puterile Senatului și urmărește să confere stabilitate guvernamentală țării.

Matteo Renzi a declarat în mai multe rânduri că va demisiona, dacă reforma este respinsă.