Rudolph Giuliani, avocatul lui Donald Trump, fost procuror federal adjunct şi fost primar al New York, a scris preşedintelui Klaus Iohannis şi altor oficiali români, cerând verificarea protocoalelor şi stoparea presiunilor asupra judecătorilor.

Rudolph Giuliani condamnă protocoalele încheiate de Laura Codruța Kovesi și George Maior, actualul ambasador al României la Washington. Șeful echipei de avocați ai lui Trump susține că este necesară o amnistie a celor care au fost condamnați în baza acestor protocoale încheiate între Parchetul General și SRI.

UPDATE:

Raluca Prună, fost ministru al justiţiei, a calificat drept "ciudată" ideea constituirii unei comisii internaţionale care să analizeze impactul protocoalelor secrete asupra sistemului de justiţie.

"Înainte de a face o comisie internaţională, nu ar fi un test util ca vreuna din 'victimele' protocolului să îl conteste în instanţele naţionale? Chestia cu comisia internaţională la care PSD subscrie e cam ciudată pentru un partid al neatârnării, al românismului şi mândriei de a fi român. Dar cum nu e realizabilă uşor, nicidecum prin simpla sugestie a unui lobbist oricât de faimos, putem croşeta pe lângă, ajută la manipulare", a scris luni Raluca Prună pe Facebook.

+++

Liviu Dragnea susține că a primit și el scrisoarea și spune că ”încrederea în sistemul de Justiție din România este serios zdruncinată în fața partenerilor externi și a investitorilor străini”. 


+++

George Maior, ambasadorul României în SUA și fost director al SRI, susține că scrisoarea lui Rudolph Giuliani este expresia unui lobby „iniţiat de forţe interesate să apere persoane cu probleme cu legea”.

De altfel, presa americană a scris că Giuliani a continuat să reprezinte interesele unor clienți străini chiar și după ce a devenit șeful echipei de avocați a liderului de la Casa Albă.

Washington Post relata în luna iulie că Giuliani a declarat că lucrează pentru clienți din Brazilia sau Columbia și că a susținut discursuri în fața membrilor unei mișcări de dizidenți iranieni, care este inclusă de Departamentul de Stat în lista organizațiilor teroriste. Giuliani este familiarizat și cu estul Europei - firma de consultanță Giuliani Partners lucrează pentru municipalitatea din Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina.

„Un personaj spumos şi extrem de combativ în discuţiile din Statele Unite, nu ştiu dacă mai e avocatul lui Donald Trump. În orice caz, (scrisoarea) este expresia unui lobby, iniţiat de anumite forţe care sunt interesate de apărarea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justiţia, asta vă spun clar”, a declarat luni George Maior, nominalizat de Giuliani drept unul dintre semnatarii protocoalelor care au permis abuzuri în România.

Ministrul justiției, Tudorel Toader, a evitat să comenteze textul scrisorii lui Giuliani, susținând că nu a citit-o, dar a reiterat că protocoalele sunt „nefireşti”. „Avem o Constituţie, avem legile, Codul de procedură penală, avem ştiinţă de carte. Este suficient să le interpretăm, să le aplicăm corect. (...) Nu e nimic nou în sensul că respectivele protocoale sunt absolut nefireşti, că avem Constituţie, că avem legi suficiente, clare, de natură să interpretăm, să aplicăm norma juridică”, a spus Tudorel Toader.

Fostul premier Adrian Năstase a comentat că i se pare ciudat că „trebuie să vină cineva din afară să ne spună că aceste protocoale nu sunt în ordine”, dar totuși nu crede că ar trebui să urmeze măsuri drastice.

Întrebat dacă ar trebui înfiinţată, aşa cum a propus Rudolph Giuliani, o comisie independentă formată din judecători internaţionali care să examineze originile protocoalelor secrete asupra justiţiei, Năstase a spus că scrisoarea avocatului lui Trump trebuie privită mai mult ca un „semn”, relatează Mediafax.

„Să nu exagerăm. (...) Eu cred că este vorba de un mesaj politic important şi lucrul acesta trebuie avut în vedere”, a spus Năstase.

++++++++++++++++++++++++++++++

Scrisoarea integrală a fost publicată de Mediafax.

„Dragă domnule preşedinte Iohannis,

Vă scriu ca să îmi exprim îngrijorarea în legătură cu prejudiciul continuu adus statului de drept în România, comis sub pretextul aplicării cu eficienţă a legii. Acest prejudiciu afectează negativ, în mod direct, cursul investiţiilor străine directe în România, deoarece niciun investitor raţional nu ar investi într-un loc în care domnia legii şi sistemul legal fac subiect al manipulării făcute de cei de la putere.

Înainte de alegerea mea în funcţia de primar al New York-ului, am servit ca oficial de rang înalt în Departamentul de Justiţie al Statelor Unite, deţinând şefia reputatului birou de procurori din New York. De-a lungul mai multor ani, ca procuror, am investigat şi urmărit personal, sau am condus acuzarea unui număr mare de cazuri de corupţie publică, ceea ce a dus la condamnarea a numeroşi demnitari.

După căderea lui Nicolae Ceauşescu din 1989, România a făcut paşi hotărâţi spre aplicarea legilor, în concordanţă cu respectarea dreptului la un proces corect în regulile statului de drept. Cu toate acestea, progresele au fost subminate grav de excesele Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a României, sub conducerea fostului procuror şef, Laura Codruţa Kovesi. Aceste excese au inclus: intimidarea judecătorilor, a avocaţilor apărării şi a martorilor; ascultarea neconstituţională a telefoanelor; mărturii silite şi procese judiciare incorecte.

În plus, faţă de excesele făcute de DNA în numele „aplicării legii”, am luat la cunoştinţă cu tristeţe în cursul ultimelor luni despre existenţa „protocoalelor secrete” pe care mai multe instituţii publice le-au semnat cu Serviciul Român de Informaţii („SRI”). Acestea includ protocoale secrete cu: Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României; Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Consiliul Superior al Magistraturii.

Semnatarii protocoalelor secrete includ: Laura Codruţa Kovesi, din partea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi George-Cristian Maior, care acum îndeplineşte funcţia de ambasador al României în Statele Unite, din partea SRI.

Recunosc şi înţeleg importanţa luptei împotriva corupţiei. În acest sens, încurajez România să îşi reafirme angajamentul de a investiga şi a judeca corupţia în mod cinstit, transparent, şi în concordanţă cu legea. O amnistie ar trebui dată celor care au fost acuzaţi şi condamnaţi ca urmare a exceselor DNA făcute de la implementarea protocoalelor secrete, inclusiv mai multor oameni inocenţi care au fost trimişi la închisoare.

De asemenea, îndemn Guvernul României să înfiinţeze o comisie independentă formată din judecători internaţionali şi experţi legali, care să examineze originile protocoalelor secrete, ca şi impactul lor asupra Parchetului General şi a judecătorilor din întreaga ţară.

Pe baza rezultatelor ei, comisia independentă ar putea face recomandări specifice pentru ca aplicarea legii să fie întărită în România, iar Codul Penal românesc să fie reformat, pentru a preveni reapariţia unor astfel de excese.

Guvernul României trebuie, de asemenea, să se asigure că judecătorii nu sunt intimidaţi de DNA sau de SRI. În consecinţă, există nevoia de a identifica sutele de dosare ale DNA despre judecători, aşa cum a descris recent un adjunct al DNA, pentru a determina numele judecătorilor, acuzaţiile şi originea acestor acuzaţii împotriva judecătorilor, precum şi cronologia şi durata acestor dosare.

În sfârşit, secţii de responsabilitate profesională ar trebui stabilite pentru Parchetul General, DNA, SRI şi orice alte instituţii recomandate de comisia independentă, pentru a stabili standarde potrivite de comportament şi răspundere, ca şi investigarea plângerilor împotriva acestor instituţii.

Un angajament în respectarea legii va îmbunătăţi perspectivele investitorilor în România

România trebuie să clarifice faptul că rămâne angajată în asigurarea proceselor corecte, transparente, şi a respectării legii. Acest lucru va impune corectarea multelor abuzuri ale DNA şi SRI şi ar trebui să includă amnistie pentru acuzaţiile şi condamnările suspecte. Un astfel de angajament în respectarea legii va îmbunătăţi, de asemenea, apetitul investitorilor pentru a contribui la viitorul României.

Cu respect,

Rudolph W. Giuliani, Esq.”

Scrisoarea a a fost transmisă și lui Liviu Dragnea, preşedintelui Camerei Deputaţilor dar și lui Călin Popescu Tăriceanu, preşedintelui Senatului şi premierului Viorica Dăncilă.

Giuliani a candidat la nominalizarea republicană pentru Casa Albă, în 2008, iar în acest moment Rudolph Giuliani este şeful echipei de avocaţi ai lui Donald Trump.