Rudolph Giuliani, avocatul lui Donald Trump, fost procuror federal adjunct și fost primar al New York, a scris președintelui Klaus Iohannis și altor oficiali români, cerând verificarea protocoalelor și stoparea presiunilor asupra judecătorilor.

Rudolph Giuliani condamnă protocoalele încheiate de Laura Codruța Kovesi și George Maior, actualul ambasador al României la Washington. Șeful echipei de avocați ai lui Trump susține că este necesară o amnistie a celor care au fost condamnați în baza acestor protocoale încheiate între Parchetul General și SRI.

UPDATE:

Raluca Prună, fost ministru al justiției, a calificat drept "ciudată" ideea constituirii unei comisii internaționale care să analizeze impactul protocoalelor secrete asupra sistemului de justiție.

"Înainte de a face o comisie internațională, nu ar fi un test util ca vreuna din 'victimele' protocolului să îl conteste în instanțele naționale? Chestia cu comisia internațională la care PSD subscrie e cam ciudată pentru un partid al neatârnării, al românismului și mândriei de a fi român. Dar cum nu e realizabilă ușor, nicidecum prin simpla sugestie a unui lobbist oricât de faimos, putem croșeta pe lângă, ajută la manipulare", a scris luni Raluca Prună pe Facebook.

+++

Liviu Dragnea susține că a primit și el scrisoarea și spune că ”încrederea în sistemul de Justiție din România este serios zdruncinată în fața partenerilor externi și a investitorilor străini”. 


+++

George Maior, ambasadorul României în SUA și fost director al SRI, susține că scrisoarea lui Rudolph Giuliani este expresia unui lobby „inițiat de forțe interesate să apere persoane cu probleme cu legea”.

De altfel, presa americană a scris că Giuliani a continuat să reprezinte interesele unor clienți străini chiar și după ce a devenit șeful echipei de avocați a liderului de la Casa Albă.

Washington Post relata în luna iulie că Giuliani a declarat că lucrează pentru clienți din Brazilia sau Columbia și că a susținut discursuri în fața membrilor unei mișcări de dizidenți iranieni, care este inclusă de Departamentul de Stat în lista organizațiilor teroriste. Giuliani este familiarizat și cu estul Europei - firma de consultanță Giuliani Partners lucrează pentru municipalitatea din Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina.

„Un personaj spumos și extrem de combativ în discuțiile din Statele Unite, nu știu dacă mai e avocatul lui Donald Trump. În orice caz, (scrisoarea) este expresia unui lobby, inițiat de anumite forțe care sunt interesate de apărarea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justiția, asta vă spun clar”, a declarat luni George Maior, nominalizat de Giuliani drept unul dintre semnatarii protocoalelor care au permis abuzuri în România.

Ministrul justiției, Tudorel Toader, a evitat să comenteze textul scrisorii lui Giuliani, susținând că nu a citit-o, dar a reiterat că protocoalele sunt „nefirești”. „Avem o Constituție, avem legile, Codul de procedură penală, avem știință de carte. Este suficient să le interpretăm, să le aplicăm corect. (...) Nu e nimic nou în sensul că respectivele protocoale sunt absolut nefirești, că avem Constituție, că avem legi suficiente, clare, de natură să interpretăm, să aplicăm norma juridică”, a spus Tudorel Toader.

Fostul premier Adrian Năstase a comentat că i se pare ciudat că „trebuie să vină cineva din afară să ne spună că aceste protocoale nu sunt în ordine”, dar totuși nu crede că ar trebui să urmeze măsuri drastice.

Întrebat dacă ar trebui înființată, așa cum a propus Rudolph Giuliani, o comisie independentă formată din judecători internaționali care să examineze originile protocoalelor secrete asupra justiției, Năstase a spus că scrisoarea avocatului lui Trump trebuie privită mai mult ca un „semn”, relatează Mediafax.

„Să nu exagerăm. (...) Eu cred că este vorba de un mesaj politic important și lucrul acesta trebuie avut în vedere”, a spus Năstase.

++++++++++++++++++++++++++++++

Scrisoarea integrală a fost publicată de Mediafax.

„Dragă domnule președinte Iohannis,

Vă scriu ca să îmi exprim îngrijorarea în legătură cu prejudiciul continuu adus statului de drept în România, comis sub pretextul aplicării cu eficiență a legii. Acest prejudiciu afectează negativ, în mod direct, cursul investițiilor străine directe în România, deoarece niciun investitor rațional nu ar investi într-un loc în care domnia legii și sistemul legal fac subiect al manipulării făcute de cei de la putere.

Înainte de alegerea mea în funcția de primar al New York-ului, am servit ca oficial de rang înalt în Departamentul de Justiție al Statelor Unite, deținând șefia reputatului birou de procurori din New York. De-a lungul mai multor ani, ca procuror, am investigat și urmărit personal, sau am condus acuzarea unui număr mare de cazuri de corupție publică, ceea ce a dus la condamnarea a numeroși demnitari.

După căderea lui Nicolae Ceaușescu din 1989, România a făcut pași hotărâți spre aplicarea legilor, în concordanță cu respectarea dreptului la un proces corect în regulile statului de drept. Cu toate acestea, progresele au fost subminate grav de excesele Direcției Naționale Anticorupție (DNA) a României, sub conducerea fostului procuror șef, Laura Codruța Kovesi. Aceste excese au inclus: intimidarea judecătorilor, a avocaților apărării și a martorilor; ascultarea neconstituțională a telefoanelor; mărturii silite și procese judiciare incorecte.

În plus, față de excesele făcute de DNA în numele „aplicării legii”, am luat la cunoștință cu tristețe în cursul ultimelor luni despre existența „protocoalelor secrete” pe care mai multe instituții publice le-au semnat cu Serviciul Român de Informații („SRI”). Acestea includ protocoale secrete cu: Înalta Curte de Casație și Justiție a României; Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Consiliul Superior al Magistraturii.

Semnatarii protocoalelor secrete includ: Laura Codruța Kovesi, din partea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și George-Cristian Maior, care acum îndeplinește funcția de ambasador al României în Statele Unite, din partea SRI.

Recunosc și înțeleg importanța luptei împotriva corupției. În acest sens, încurajez România să își reafirme angajamentul de a investiga și a judeca corupția în mod cinstit, transparent, și în concordanță cu legea. O amnistie ar trebui dată celor care au fost acuzați și condamnați ca urmare a exceselor DNA făcute de la implementarea protocoalelor secrete, inclusiv mai multor oameni inocenți care au fost trimiși la închisoare.

De asemenea, îndemn Guvernul României să înființeze o comisie independentă formată din judecători internaționali și experți legali, care să examineze originile protocoalelor secrete, ca și impactul lor asupra Parchetului General și a judecătorilor din întreaga țară.

Pe baza rezultatelor ei, comisia independentă ar putea face recomandări specifice pentru ca aplicarea legii să fie întărită în România, iar Codul Penal românesc să fie reformat, pentru a preveni reapariția unor astfel de excese.

Guvernul României trebuie, de asemenea, să se asigure că judecătorii nu sunt intimidați de DNA sau de SRI. În consecință, există nevoia de a identifica sutele de dosare ale DNA despre judecători, așa cum a descris recent un adjunct al DNA, pentru a determina numele judecătorilor, acuzațiile și originea acestor acuzații împotriva judecătorilor, precum și cronologia și durata acestor dosare.

În sfârșit, secții de responsabilitate profesională ar trebui stabilite pentru Parchetul General, DNA, SRI și orice alte instituții recomandate de comisia independentă, pentru a stabili standarde potrivite de comportament și răspundere, ca și investigarea plângerilor împotriva acestor instituții.

Un angajament în respectarea legii va îmbunătăți perspectivele investitorilor în România

România trebuie să clarifice faptul că rămâne angajată în asigurarea proceselor corecte, transparente, și a respectării legii. Acest lucru va impune corectarea multelor abuzuri ale DNA și SRI și ar trebui să includă amnistie pentru acuzațiile și condamnările suspecte. Un astfel de angajament în respectarea legii va îmbunătăți, de asemenea, apetitul investitorilor pentru a contribui la viitorul României.

Cu respect,

Rudolph W. Giuliani, Esq.”

Scrisoarea a a fost transmisă și lui Liviu Dragnea, președintelui Camerei Deputaților dar și lui Călin Popescu Tăriceanu, președintelui Senatului și premierului Viorica Dăncilă.

Giuliani a candidat la nominalizarea republicană pentru Casa Albă, în 2008, iar în acest moment Rudolph Giuliani este șeful echipei de avocați ai lui Donald Trump.