În prim plan, summitul China-Asia Centrală. Putin lipsește de la întâlnirea al cărei scop este consolidarea prezenței Beijingului în regiune, comentează Euronews.

Președintele chinez Xi Jinping s-a întâlnit cu participanții la summitul China-Asia Centrală care se desfășoară la Xi'an, un oraș legat istoric de Drumul Mătăsii.

Întâlnirea coincide cu cea a liderilor G7 din Japonia și reflectă, potrivit analiștilor, dorința Beijingului de a consolida influența regională și de a umple golul pe care războiul rusesc din Ucraina l-a creat în fostele state sovietice.

Aceasta este una dintre cele două întâlniri majore programate în China pe parcursul anului: calendarul inițiativelor, anunțat deja în martie de Beijing, include și cel de-al treilea Fourm Belt and Road, dedicat inițiativei de dezvoltare a infrastructurii eurasiatice, o inițiativă lansată de președintele chinez în 2013 și cunoscută sub numele de Noul Drum al Mătăsii.

Summitul, primul de acest fel în ultimii 31 de ani, își propune să consolideze prezența Beijingului în zonă și să modernizeze legăturile de transport.

Comerțul cu țările din Asia Centrală (Kazahstan, Kârgâzstan, Uzbekistan, Tadjikistan, Turkmenistan) a ajuns la 70 de miliarde de dolari în 2022 și a crescut cu 22% în primul trimestru al acestui an.Țările din Asia Centrală sunt un partener puternic, fiind din ce în ce mai influente în întreaga lume.

Sursa: RADOR