Azerbaidjanul are în vedere mai multe opțiuni pentru implementarea proiectului de export de energie electrică verde în Europa, a declarat Elnur Soltanov, ministrul adjunct al energiei din această țară.

Într-un interviu acordat revistei LGP News, preluată de Trend, ministrul a afirmat că acordul privind extinderea cooperării energetice dintre Azerbaidjan și UE, semnat la 18 iulie 2022, prevede stabilirea de noi rute pentru exportul de energie verde, adică electricitate verde către Europa.

"Pe lângă extinderea Coridorului Sudic de Gaze (UGC), vom dezvolta și un coridor de energie verde care să conecteze Azerbaidjanul cu Europa. Există două modalități eficiente de a realiza această inițiativă: prin partea continentală a Azerbaidjanului, coridorul Zangazur și Nakhcivan din Azerbaidjan spre Turcia și Europa, precum și prin cablul submarin al Mării Negre prin Georgia, România și Ungaria”, a explicat el.

Soltanov a subliniat că, datorită dezvoltării în curs în domeniul energiei eoliene offshore și, eventual, al hidrogenului, în acest moment Azerbaidjanul lucrează la evaluarea modalităților de export de noi volume de energie electrică verde.

*****

Georgia și Azerbaidjanul reiau lucrările la proiectul unui terminal GPL

Guvernul georgian lucrează la un proiect în parteneriat cu Azerbaidjanul pentru construirea unui terminal de gaze naturale lichefiate (GPL), care fusese suspendat în 2015, a declarat viceprim-ministrul, ministrul economiei și dezvoltării durabile din Georgia, Levan Davitashvili, la o conferință de informare care a urmat ședinței de guvern din 21 noiembrie, transmite Trend, preluat de TASS.

Volumul de GPL al terminalului ar urma să fie exportat în continuare în țările UE.

"Georgia și Azerbaidjanul au lansat în 2015 un proiect comun cu România și Ungaria, care prevedea furnizarea de gaze din Marea Caspică către Europa prin Georgia, astfel încât gazul să se lichefieze în Azerbaidjan și apoi să fie trimis în România. Proiectul menționat, din păcate, a fost suspendat”, a spus Davidașvili.

"Totuși, pornind de la evenimentele actuale, când Europa este interesată în mod deosebit de sursele alternative de alimentare cu gaze și toată lumea vorbește despre diversificarea energetică, acest proiect a căpătat o relevanță deosebită în acest an”.

Sursa: RADOR