Ministra germană de externe Annalena Baerbock s-a pronunțat din nou în favoarea unei mai mari distanțări de China. Germania a văzut ce se întâmplă când devine dependentă de o țară. O decuplare completă de Republica Populară nu este însă posibilă.

Annalena Baerbock (Verzi) și-a apărat noua strategie care prevede o mai mare distanțare  de cel mai important partener comercial al țării. Germania a experimentat ce se poate întâmpla dacă devine masiv dependentă de o țară „care nu împărtășește valorile noastre” a declarat miercuri Baerbock pentru Table.Media, referindu-se la Rusia. Acest lucru face Germania „vulnerabilă”.

De aceea, precauția este „cea mai bună protecție". Strategia nu este una de deconectare, a subliniat ea. „Într-o lume complet interconectată, nu te poți detașa de nicio regiune, cu atât mai puțin de una dintre cele mai mari economii”, a spus Baerbock.

În același timp, însă, în ultimii ani, China s-a „îndepărtat sistematic de dreptul internațional și de regulile unei concurențe loială”. Prin urmare, este „în propriul nostru interes economic să nu devenim atât de dependenți de China precum am făcut-o cu Rusia”, notează Welt Online.

În acest context, ea a lăudat firmele mici și mijlocii pentru gestionarea inteligentă a riscurilor în afacerile lor din China și a criticat unele companii incluse în DAX, care par „că pur și simplu ignoră riscurile economice, dar și interesele pe termen lung ale companiilor lor”.