În contextul conflictului dintre Rusia și NATO, ministrul german de externe Annalena Baerbock a făcut luni o vizită la Kiev. Ea i-a asigurat pe oficialii ucraineni că Berlinul va face totul pentru a garanta securitatea Ucrainei.

”Orice nouă agresiune va avea un cost mare” pentru Rusia ”din punct de vedere economic, politic și strategic”, a declarat șefa diplomației germane la Kiev. ”Diplomația este singura modalitate viabilă de a dezamorsa situația actuală, extrem de periculoasă”, a spus Annalena Baerbock. 

”În ultimele săptămâni, nu am vorbit despre securitatea niciunei alte țări la fel de mult ca despre securitatea Ucrainei și, din păcate, asta nu este de bun augur”, a mai spus Baerbock. Retorica asociată prezenței militare ruse la granița cu Ucraina este ”amenințătoare”, a adăugat ea, relatează Spiegel Online.

Șefa diplomației germane a avut întrevederi cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu ministrul de externe Dmitro Kuleba. 

Baerbock respinge cererile prezentate de Rusia

Nicio țară nu are dreptul să dicteze altor țări în ce direcție să se îndreaptă, ce relații să aibă și în ce alianțe au voie să intre, a spus Baerbock, referindu-se la solicitarea Rusiei ca  Ucraina să nu fie primită în NATO.

Ea a mai spus că e important ca Europa să devină independentă în ceea ce privește aprovizionarea cu energie. Energiile regenerabile sunt esențiale în acest sens.

După atacul cibernetic asupra Ucrainei, Baerbock a anunțat că experți germani vor ajuta  Kievul.

În privința solicitărilor părții ucrainene de furnizare de armament de către Germania, Baerbock a spus că este important să nu se permită escaladarea crizei, ci o rezolvare a ei prin mijloace diplomatice.

Kievul a acuzat în decembrie anul trecut Berlinul că împiedică furnizarea de armamente defensive în cadrul cooperării cu NATO. "Dialogul nostru cu Germania pe acest subiect va continua", a subliniat Dmitro Kuleba.

După ce Moscova a desfășurat trupe numeroase la granița cu Ucraina, Occidentul se teme că Rusia pregătește o nouă invazie a țării vecine, după anexarea ilegală a Crimeei în 2014. Kremlinul neagă categoric acest lucru. În același timp, Moscova cere garanții de securitate de la SUA și NATO privind stoparea extinderii Alianței Nord-Atlantice spre est și înființarea de baze militare americane în țările din fosta sferă de influență sovietică.

UE și SUA au amenințat Rusia cu sancțiuni severe în cazul unui atac împotriva Ucrainei. Baerbock a pledat pentru revigorarea așa-numitului format Normandia pentru rezolvarea conflictului.

După vizita în Ucraina, Baerbock se duce la Moscova pentru a se întâlni cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov.