După șapte luni, luptele grele pentru orașul Bahmut se poartă acum stradă cu stradă și distrug drumurile rurale și așezările din jurul său, unde forțele ucrainene sapă tranșee în pământul noroios ca să-și întărească pozițiile.

Oficialii ucraineni afirmă că forțele ruse încă nu au obținut controlul total asupra orașului a cărui capturare i-ar oferi Kremlinului o victorie simbolică după luni întregi de înfrângeri și de contraatacuri ale ucrainenilor, notează The Washington Post.

Potrivit unor analiști de la Institutul pentru Studii de Război din SUA, forțele ruse par să fi lansat o mișcare circulară în anumite zone ale orașului – o manevră militară menită să scoată trupele ucrainene din pozițiile lor defensive, dar încă nu le-au forțat să se retragă și nici nu au încercuit orașul.

Săptămâna trecută, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a lăudat pe militarii ucraineni care apără orașul Bahmut. El a subliniat de mai multe ori că, în ultimele săptămâni, orașul a devenit teatrul unor lupte crâncene.

Kievul intenționează să folosească activele rusești confiscate ca să finanțeze refacerea țării, după cum a declarat sâmbătă premierul Denis Șmihal. El a mai spus că Ucraina a confiscat deja aproximativ 460 milioane de dolari din băncile rusești și elaborează un acord internațional pe tema compensațiilor care vor fi acordate cetățenilor și statului.

Potrivit unei declarații a Ministerului britanic al apărării, drumurile de reînarmare din jurul Bahmutului "devin tot mai limitate”. În ultimele două zile, două poduri importante au fost distruse. Oficiali ai ministerului au mai precizat că armata ucraineană își întărește unitățile de elită din zonele ocupate de ucraineni în cartierele din nordul orașului, care sunt atacate continuu de forțele ruse și de mercenarii Grupului Wagner.

Se estimează că aproape 4.000 de localnici trăiesc într-o serie de adăposturi din Bahmut, fără suficient curent electric sau rezerve de apă, după cum a declarat sâmbătă, pentru BBC, viceprimarul orașului, Oleksandr Marcenko.

Potrivit unor declarații și imagini video postate de Ministerul rus al apărării pe Telegram, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, s-a întâlnit cu o serie de soldați în cadrul uneia dintre rarele sale vizite făcute pe liniile frontului din estul Ucrainei.

Șeful Wagner avertizează în legătură cu prăbușirea Bakhmut în absența muniției promise

Luna trecută, șeful mercenarilor din Grupul Wagner a lansat un dur atac public la adresa conducerii armatei ruse, inclusiv la adresa lui Șoigu, acuzând-i că nu răspund cererilor sale pe tema muniției.

Acum, el a avertizat din nou că pozițiile rusești din jurul orașului Bahmut sunt în pericol, dacă trupele sale nu primesc muniția promisă, relatează Reuters.

Oficialii și analiștii militari ucraineni spun că lideri ai celei de -a 155 -a brigăzi ruse, care se luptă în apropierea orașului Vuhledar, la sud de Bahmut, au rezistat ordinelor de atac după ce au suferit pierderi masive în încercarea de a captura orașul.

La rândul său, Ministerul Rus al apărării a declarat ieri că forțele ruse au lovit un centru de comandă al regimentului ucrainean Azov din sud -estul regiunii Zaporijie. Ministerul nu a oferit detalii asupra atacului.

Reuters nu a putut verifica informațiile din surse independente. 

Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că liniile de front ale Rusiei de lângă Bahmut s -ar putea prăbuși dacă forțele sale nu primesc muniția promisă de Moscova în februarie.

"Deocamdată, încercăm să ne dăm seama care e motivul: este doar birocrația obișnuită sau o trădare", a declarat duminică, pe Telegram, Prigojin, referindu-se la absența muniției.

Șeful mercenarilor ruși îi critică în mod regulat pe oficialii apărării din Rusia și pe cei mai buni generali. Luna trecută, el l-a acuzat pe ministrul apărării, Serghei Shoigu, și pe alți oficiali de "trădare" pentru că nu le-au furnizat oamenilor lui muniție.

Într-un videoclip de aproape patru minute publicat sâmbătă pe canalul Wagner Orchestra Telegram, Prigojin a spus că oamenii săi sunt îngrijorați că guvernul ar putea să-i facă țapi ispășitori, dacă Rusia ar pierde războiul.

"Dacă Wagner se retrage din Bahmut acum, întregul front se va prăbuși", a spus Prigojin. "Situația nu va fi bună pentru toate formațiunile militare care protejează interesele rusești".

Apărarea rezistă

Volodimir Nazarenko, comandant al trupelor ucrainene din Bahmut, a declarat că nu a existat niciun ordin de retragere și "apărarea rezistă" în condiții foarte proaste.

"Situația din Bahmut și din jurul său este foarte asemănătoare cu iadul, așa cum este pe întregul front de est", a spus Nazarenko într-un videoclip postat pe Telegram.

Armata Ucrainei a declarat luni dimineața că forțele sale au respins duminică 95 de atacuri rusești în zona Bahmut.

"Situația din Bahmut poate fi descrisă ca fiind critică", a declarat și analistul militar ucrainean Oleh Jdanov într -un comentariu video.

Ofensiva Rusiei asupra Bahmut arată semne de încetinire

Expertul militar ucrainean Serhii Grabski a declarat luni pentru EFE că ofensiva Rusiei asupra orașului Bahmut arată semne de încetinire și s-ar putea ca asaltul să-și fi atins intensitatea "maximă", fără ca forțele Kremlinului să preia controlul asupra orașului.

"Am văzut unele semne că rușii au fost nevoiți să-și încetinească operațiunile din cauza lipsei de personal și de muniție", a declarat Grabski, un colonel în rezervă care a servit în misiuni de menținere a păcii în Irak și în fosta Iugoslavie.

Fostul militar se referă la înregistrarea video postată de Evgheni Prigojin, în care acesta se plânge din nou de lipsa de muniție și avertizează că "întregul front se va prăbuși" dacă armata sa privată se va retrage din Bahmut.

În opinia lui Grabski, este pentru prima oară când Prigojin - ai cărui mercenari conduc asaltul asupra Bahmut - se referă la posibilitatea unei retrageri, ceea ce, potrivit lui, ar susține teza potrivit căreia Rusia nu mai are forțe pentru a-și susține ofensiva asupra orașului din Donbas.

Dacă această posibilitate se confirmă, adaugă expertul citat, "este posibil ca forțele ucrainene să reziste ofensivei ruse pentru încă câteva zile și apoi să înceapă un contraatac pentru a respinge inamicul".

Surse: RADOR, EURACTIV, AGERPRES