Previziune sumbră pentru Rusia: Banca Mondială estimează o prelungire a recesiunii cauzată de sancțiunile adoptate de Occident împotriva Rusiei și a scăderii prețului petrolului, criza fiind cauzată în principal de lipsa oricăror investitori străini.

Banca Mondială anunță o recesiune prelungită pentru Rusia. Potrivit unui raport prezentat miercuri (1 aprilie), perspectivele economice în Rusia s-au deteriorat semnificativ în ultima perioadă din cauza sancțiunilor aplicate de Occident Moscovei precum și de scăderea prețului țițeiului și a deprecierii rublei față de dolar și de moneda europeană. 

În 2015, scăderea producției economice din Rusia este prognozată să atingă 3,8 procente (mult peste declinul prevăzut în decembrie 2014, de doar 0.7 %). În același timp, anunță Banca Mondială, Rusia va înregistra în 2016 o scădere economică de 0,3 procente.

Totodată, experții financiari au catalogat perspectivele creșterii economice pe termen mediu drept sumbre. Reprezentantul Băncii Mondiale, Birgit Hansel, susține că:

Principala provocare pentru Rusia este în continuare lipsa investițiilor. 

O mare parte din veniturile publice ale Rusiei provin din exporturile petroliere. Previziunile Băncii Mondiale se bazează astfel pe faptul că cel mai probabil prețul petrolului se va redresa în următorii doi ani.

Impuse pe fundalul declansării crizei din Ucraina, sancțiunile aplicate Rusiei vor rămâne în vigoare până în 2016 însă, atenționează Banca Mondială, chiar și după eliminarea acestora țara va trebui să suporte consecințe negative pe termen lung.

Pe de altă parte, guvernul de la Kremlin este destul de optimist, așteptându-se la o creștere economică în anul care urmează. Ministrul economiei, Alexei Uliukaiev, a prezis în 2015 scăderea PIB-ului cu trei procente și o creștere de peste două procente în 2016.

Oficiul de Statistică din Rusia a confirmat miercuri datele economice pentru anului 2014, când PIB-ul a înregistrat o creștere de 0,6%.

Sursa: EurActiv.de