Membri ai formațiunii populiste de dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) s-au dus la Moscova în timpul campaniei electorale din 2017, călătoria fiind plătită din Rusia, dezvăluie Frankfurt Allgemeine Zeitung, citând surse rusești.

Frauke Petry, pe atunci co-președintă al formațiunii, soțul ei, eurodeputatul Marcus Pretzell, și Julian Flak, președintele al Convenției naționale a partidului, au folosit un avion privat pentru a zbura la Moscova, în februarie 2017.

Flak și Pretzell au confirmat informațiile dezvăluite de Frankfurter Allgemeine Zeitung, dar Petry care, alături de soțul său, a părăsit partidul după ce l-a dus în Bundestag, nu a comentat știrea, dar nici nu a negat că s-a aflat în capitala rusă în februarie 2017.

Președintele Comisiei parlamentare pentru Afaceri Externe, Norbert Röttgen (CDU), a cerut AfD clarificări în legături cu această vizită. Röttgen a sugerat, într-o discuție cu Frankfurter Allgemeine Zeitung, că membrii AfD ar fi fost cumpărați, altfel nu înțelege de ce ar plăti cineva 25.000 de euro pentru a achita călătoria unor politicieni.

Explicațiile populiștilor

Marcus Pretzell a susținut că nu s-au dus la Moscova cu treburi de partid. Dacă ar fi călătorit în calitate de membru al Parlamentului European, Pretzell ar fi trebuie să furnizeze numele persoanei care a plătit cursa. Pe de altă parte, Legea privind partidele politice din Germania interzice finanțarea unei campanii electorale cu fonduri din afara Uniunii Europene. Deocamdată nu se știe cine a plătit pentru vizita celor trei la Moscova.

Cei trei au avut la Moscova diverse întâlniri cu autorități locale.

Rusia a construit relații bune cu partidele de extremă-dreapta din Europa și din întreaga lume și folosește social media pentru a sprijini candidații rasiști și xenofobi. Până în prezent, nu s-a putut face nicio legătură directă astfel de politicieni germani și bani rusești. ”Este pentru prima data când este demonstrată o conexiune (a rușilor) cu AfD. Este șocant. AfD este extensia brațului lui Putin în Parlamentul german”, a declarat pentru FAZ Omid Nouripour, deputat al Verzilor.