Bărbatul care l-a pălmuit marți pe președintele francez Emmanuel Macron este pasionat de istorie medievală și "urmărește" extrema dreaptă regalistă pe rețelele sociale, însă este descris ca fiind apolitic și deloc violent în comuna lui.

Damien T., 28 de ani, arestat în Tain-L'Hermitage, locuiește în Saint-Vallier, la nord de Valence (departamentul Drôme, în sud-estul Franței). Aici el a fondat două asociații, de arte marțiale istorice europene - practică de luptă "căzută în uitare" și care numără 1.500 de practicanți în Franța - și de jocuri de platou cu figurine, împreună cu prietenul său Arthur C., 28 de ani, arestat la rândul său după ce a filmat agresiunea împotriva șefului statului francez, informează AFP, preluată de Agerpres.

Întâlnit de AFP marți seara în Saint-Vallier, Loic Dauriac, 36 de ani, este un amic al celor doi - cel de-al doilea este nașul fiicei sale. De altfel, el se afla alături de ei înainte de vizita lui Macron: toți trei au fost filmați de o echipă a emisiunii Quotidien.

Plecat înainte de incident, acesta susține că a fost extrem de uimit de gestul lui Damien T.: "el nu este o persoană violentă". De altfel, două comerciante care se învecinează cu asociația de jocuri o confirmă, vorbind despre un individ fără antecedente.

Pe YouTube, Damien T. este, cu toate acestea, abonat la mai multe canale ale extremei drepte, precum cel al lui Henry de Lesquen, condamnat în 2018 pentru provocare la ură și contestare a crimei împotriva umanității, sau regaliste, precum Cercul Richelieu.

Pagina sa de Facebook arată că lui îi place pagina grupului Acțiunea Franceză Lyon, alături de alte pagini ale aceleiași mișcări.

Președintele Emmanuel Macron a fost agresat marți de către Damien T. în timpul vizitei sale la Tain-l'Hermitage, în departamentul Drôme, dar gărzile de corp au intervenit prompt și două persoane au fost arestate.

Președintele Macron va menține contactele directe cu populația în timpul deplasărilor sale în țară, deși a fost pălmuit, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al președintelui, Gabriel Attal, care a insistat asupra faptului că incidentul este ''un act izolat'', transmite EFE.