Baricada Europei în fața refugiaților
Parlamentul ungar dezbate, joi, propunerea Guvernului privind întărirea controlului la granițe, prin folosirea armatei. Italia se pregătește să reintroducă controale în interiorul Schengen, la granița cu Austria, după o decizia similară a Vienei.
Parlamentul ungar se reunește, joi, în sesiune extraordinară pentru a dezbate propunerile Guvernului Orban privind gestionarea crizei refugiaților. Executivul dorește să întărească controlul la frontiere, inclusiv prin folosirea armatei, în anumite condiții, și să înființeze noi centre de înregistrare.
Asociația Migration Aid, care le furnizează refugiaților apă, mâncare și pături, privește cu circumspecție planurile Guvernului.
"Retorica Guvernului ungar a demonizat anumite grupuri de oameni pentru a genera frică și pentru a putea astfel să justifice măsuri de securitate precum posibila intervenție a armatei la granița sârbo-ungară”, potrivit unui comunicat Migration Aid, citat de Reuters.
Migration Aid a organizat, miercuri seara, în Budapesta, un marș care s-a încheiat în fața Parlamentului pentru a protesta față de măsurile pe care intenționează să le ia autoritățile. Totodată, asociația i-a încurajat pe refugiați să se înregistreze. "În prezent, ei refuză să se ducă în centre (de înregistrare) și doresc să plece mai departe, ceea ce duce la o stare de tensiune. Dacă ar trece prin tot procesul de înregistrare și ar primi un card cel puțin ar putea călători în interiorul Ungariei”, a precizat directorul Migration Aid, Zsuzsanna Zsohar.
Proteste în Gara Keleti din Budapesta
Tunelul Canalului Mânecii, blocat
Traficul feroviar în tunelul de sub Canalul Mânecii a fost blocat, în noaptea de marți spre miercuri, după în jur de 150 de refugiați au pătruns pe șine și alții s-au urcat pe trenuri, a anunțat poliția, relatează Daily Telegraph.
Cinci trenuri nu și-au continuat călătoria și s-au întors la Paris, respectiv, Londra. Pasagerii celui de-al șaselea tren au stat blocați până ce forțele de ordine au reușit să-i convingă pe refugiați să părăsească șinele de tren. Un elicopter a fost trimis pentru a-i ajuta pe polițiști să inspecteze trenurile.
Incidentul are loc după ce, luni, ministrul francez de Interne, Manuel Valls, declara, la Calais, că Eurotunnel este „pe deplin securizat”.
Marcați cu numere pe mâini
În partea cealaltă a continentului, două nave cu peste 4.200 de refugiați la bord au părăsit insula greacă Lesbos cu destinația Atena. Potrivit Ekathimerini, în ultima săptămână, 17.500 de imigranți au fost înregistrați pe insula Lesbos, autoritățile locale anunțând că nu au resursele necesare pentru a face față numărului mare de persoane care continuă să sosească.
O altă navă care se îndrepta dinspre Bodrum spre insula greacă Kos s-a scufundat. 11 sirieni, printre care cinci copii și o femeie, și-au pierdut viața. Imaginile cu un copil sirian înecat, adus la mal de valuri, au circulat intens pe toate rețelele de socializare, devenind un simbol al dramei refugiaților.
Autoritățile cehe au oprit un tren cu circa 200 de refugiați, dintre care 61 de copii, care venea din Ungaria și avea ca destinație Germania. Polițiștii i-au dat jos din tren pe refugiați la Břeclav și poliția a scris cu markere numere pe mâinile refugiaților, fără a conștientiza faptul că gestul amintește de Holocaust, când prizonierilor de la Auschwitz li se scriau numerele de identificare pe piele, relatează BBC online.
O purtătoare de cuvânt a poliției a motivat acțiunea prin dorința de a-i identifica pe refugiați și de a nu despărți familiile, mai ales că mulți nu vorbeau engleza.
"Ne bazăm pe legile noastre și pe Acordul Dublin, indiferent de ceea ce fac alte țări", au motivat autoritățile cehe decizia de a nu permite refugiaților să plece spre Germania.
Italia, pregătită să reintroducă controalele la granița cu Austria
Italia este pregătită să reintroducă controalele la punctul Brennero/Brenner, de la granița cu Austria. Măsura este menită să reducă fluxul de refugiați către Bavaria, au anunțat autoritățile din provincia italiană Bolzano.
Reintroducerea controalelor, ca și în cazul summitului G7 din iunie, este ”„o măsură temporară care să permită Bavariei să facă față situației”, se arată într-un comunicat. Autoritățile din Bolzano,au precizat că Bavaria le-a cerut ”suport logistic”. În plus, provincia va prelua ”între 300 și 400 de refugiați” pe care-i va găzdui temporar în săli de sport.
Luni, Austria a decis să reintroducă controalele la frontiera cu Ungaria.
Juncker muncește „zi și noapte”
Corespondentul Daily Telegraph la Bruxelles notează că echipa de comunicare a președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, depune eforturi pentru a-i convinge pe jurnaliști că acesta încearcă să găsească o soluție la problema refugiațiilor, în condițiile în care UE este arătată cu degetul pentru lipsa de acțiune în acest sens.
Purtătorul său de cuvânt, Margaritis Schinas, a anunțat că migrația va fi o temă "centrală" a discursului privind Starea Uniunii de săptămâna viitoare.
El le-a spus jurnaliștilor că Juncker muncește "zi și noapte" pentru a rezolva situația și i-a îndemnat să citească din nou propunerile făcute în mai de șeful CE referitor la politica de migrație a UE.
Marea Britanie nu vrea mai mulți refugiați
Marea Britanie nu trebuie să preia „mai mulți și mai mulți refugiați”, a declarat, miercuri, premierul David Cameron, după ce cancelarul german, Angela Merkel, a precizat, marți că refuzul Londrei de a accepta un număr mai mare de refugiați ar putea afecta planul de renegociere a relației dintre Marea Britanie și UE.
Și cancelarul austriac, Werner Faymann, a amenințat Londra că va bloca negocierile, dacă David Cameron nu dă dovadă de „solidaritate”.
”Am preluat un număr de solicitanți de azil din taberele de refugiați sirieni. Dar credem că cel mai important este să încercăm să aducem pace și stabilitate în acea parte a lumii. Nu cred că răspunsul este doar simpla preluare a a cât mai multor refugiați'', a declarat Cameron pentru postul de televiziune ITV.
În schimb, fostul ministru de Externe David Miliband a declarat că regulile ONU privind refugiații, stabilite după ce Marea Britanie a primit mii de refugiați care au fugit din cauza naziștilor, ar trebui să se aplice acum și persoanelor care vin din Africa și Asia.
Oficial slovac, la București: Consecințe grave, dacă nu oprim fluxul de migranți
Ministrul slovac de Externe, Miroslav Lajcak, a declarat, miercuri, la București, că mii de refugiați intră în zona Schengen, iar ”noi ne prefacem că nu este nimic în neregulă”, el spunând că autoritățile nu fac eforturi suficiente și nu există nicio strategie clară pentru această criză, relatează Mediafax.
”Mii de oameni intră în zona Schengen și noi ne prefacem că nu este nimic în neregulă. Există mulți oameni care profită de pe urma suferinței altora. Astfel nu pot decât să constat că nu există eforturi suficiente din partea autorităților de a reglementa această situație”, a afirmat Miroslav Lajcak, invitat la Reuniunea Anuală a Diplomației Române.
El a explicat că declarația potrivit căreia Slovacia nu va accepta musulmani "a fost scoasă din context", adăugând că religia unui refugiat poate fi doar un factor care le va garanta o integrare mai mare în condițiile în care Slovacia este o țară creștină, neexistând comunități musulmane. "N-am spus niciodată că o să primim numai creștini, dar preferăm creștinii din Siria, pentru că se pot integra. (...) Nu vom alege imigranții în funcție de religia lor. Religia nu reprezintă un filtru", a clarificat Miroslav Lajcak.
IRES: Peste 60% dintre români consideră că România ar trebui să primească refugiați
Aproape 60% dintre români consideră mic și foarte mic riscul ca România să fie expusă unei invazii a imigranților din Orientul Mijlociu și Africa, potrivit unui sondaj IRES, realizat la cererea Digi 24.
Din cei 83% care au răspuns că au auzit de criza refugiaților în Europa, 55% au spus că Germania este țara care va fi afectată cel mai mult de această criză, iar 25%, Franța.
La întrebarea cât de pregătită este România pentru a face față unei crize a imigranților din Orientul Mijlociu și Africa, 38% au spus că este destul de slab pregătită, iar 35% că este foarte slab pregătită.
În schimb, 60% consideră că Uniunea Europeană este pregătită să facă față acestei crize.
La întrebarea dacă sunt de acord ca România să preia un anumit număr de imigranți, 32% au spus că sunt „total de acord”, iar 33% „parțial de acord”.
50% au spus că sunt „total de acord” cu afirmația că va crește riscul unui atac al Statului Islamic după venirea imigranților, iar 22%, „parțial de acord”.
Comentarii