Traian Băsescu susţine că Acordul de la Dublin și Spațiul Schengen s-au prăbuşit în această perioadă, fostul președinte dorind să ştie care este planul Uniunii Europene în problema refugiaţilor pentru ca acest proces să nu se repete în anii următori.

Prezent, sâmbătă, la Şcoala de Vară a PMP, Traian Băsescu s-a referit şi la criza refugiaţilor, spunând că în acest caz s-au prăbuşit două instituţii europene: Acordul de la Dublin şi Spaţiul Schengen.

”Sunt două instituţii care s-au prăbuşit: Acordul de la Dublin şi Spaţiul Schengen. Politicienii sunt tentaţi să ascundă prăbuşirea instituţiilor sub umanitarism. Dar eu, ca cetăţean european, vreau să ştiu de ce nu au funcţionat instituţiile”, a declarat, la Mamaia, Traian Băsescu, relatează Mediafax.

”Securitatea Spaţiului Schengen - păi, România nu a fost bună, iar Spaţiul Schengen se demonstrează a fi o strecurătoare, intră cine pe unde vrea şi cum vrea şi cât vrea", a mai declarat Băsescu.

Fostul șef al statului susţine că refugiaţii ajung în Uniunea Europeană prin Spania, Italia şi Grecia, ţări care au probleme de mai mulţi ani în a aplica legislaţia UE.

Totodată, Băsescu a spus că ar dori să ştie care este planul Uniunii Europene în privinţa refugiaţilor pentru ca această situaţie să nu se mai repete.

"Anul ăsta aţi vrea voi să primesc o mie sau şapte mii de refugiaţi. Care este planul Uniunii Europene ca la anul să nu îmi mai daţi şapte mii? Care este planul UE ca peste doi ani să nu îmi mai daţi şapte mii sau 30.000?”, a mai spus Traian Băsescu.