Traian Băsescu susține că Acordul de la Dublin și Spațiul Schengen s-au prăbușit în această perioadă, fostul președinte dorind să știe care este planul Uniunii Europene în problema refugiaților pentru ca acest proces să nu se repete în anii următori.

Prezent, sâmbătă, la Școala de Vară a PMP, Traian Băsescu s-a referit și la criza refugiaților, spunând că în acest caz s-au prăbușit două instituții europene: Acordul de la Dublin și Spațiul Schengen.

”Sunt două instituții care s-au prăbușit: Acordul de la Dublin și Spațiul Schengen. Politicienii sunt tentați să ascundă prăbușirea instituțiilor sub umanitarism. Dar eu, ca cetățean european, vreau să știu de ce nu au funcționat instituțiile”, a declarat, la Mamaia, Traian Băsescu, relatează Mediafax.

”Securitatea Spațiului Schengen - păi, România nu a fost bună, iar Spațiul Schengen se demonstrează a fi o strecurătoare, intră cine pe unde vrea și cum vrea și cât vrea", a mai declarat Băsescu.

Fostul șef al statului susține că refugiații ajung în Uniunea Europeană prin Spania, Italia și Grecia, țări care au probleme de mai mulți ani în a aplica legislația UE.

Totodată, Băsescu a spus că ar dori să știe care este planul Uniunii Europene în privința refugiaților pentru ca această situație să nu se mai repete.

"Anul ăsta ați vrea voi să primesc o mie sau șapte mii de refugiați. Care este planul Uniunii Europene ca la anul să nu îmi mai dați șapte mii? Care este planul UE ca peste doi ani să nu îmi mai dați șapte mii sau 30.000?”, a mai spus Traian Băsescu.