Bashar al-Assad îi întinde o mână lui Erdogan
Președintele sirian, Bashar al-Assad, a declarat că este pregătit să se întâlnească cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, în funcție de "conținutul" discuțiilor, ca răspuns la o mână întinsă de către președintele turc.
Damascul și Ankara au rupt toate relațiile oficiale în 2011, după declanșarea conflictului sirian care durează de peste 13 ani și a divizat țara, relatează La Libre Belgique.
"Dacă întâlnirea (cu Erdogan) duce la rezultate (...) și servește interesele țării, atunci o voi face", a spus Assad, răspânzând la o întrebare a jurnaliștilor.
"Dar problema (...) constă în conținutul întâlnirii", a adăugat el, considerând că "sprijinul pentru terorism și retragerea de pe teritoriul sirian" a trupelor turce constituie "esența problemei".
Assad a reafirmat această poziție a țării sale ca răspuns pentru Erdogan, care afirmase cu câteva zile în urmă că îl poate invita pe omologul său sirian în Turcia "oricând".
Președintele turc a anunțat apoi, sâmbătă, încheierea iminentă a operațiunii forțelor armate turce împotriva separatiștilor kurzi ai PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan) în nordul Irakului și Siriei.
"Fără discuții despre esența problemei, ce sens ar avea întâlnirea?", a întrebat în continuare Assad, afirmând că o astfel de întâlnire ar trebui să "răspundă intereselor" celor două țări.
"O întâlnire este necesară indiferent de nivel", a adăugat el, precizând că o întâlnire "la nivel de securitate" este organizată de "anumiți mediatori".
Din 2022, Damascul cere Turciei să-și retragă forțele, care controlează două zone de frontieră din nordul țării și exercită influență în nord-vest, zone controlate de jihadiști, înainte de orice întâlnire și normalizare a relațiilor.
Partener politic și economic privilegiat al Damascului, Turcia și-a sfătuit aliatul, la începutul revoltei populare din Siria, să inițieze reforme politice, apoi a cerut demisia lui Bashar al-Assad.
În martie 2012, Turcia și-a închis Ambasada din Damasc, președintele Erdogan etichetându-l pe Bashar al-Assad drept "ucigaș" și 'terorist". Ankara a primit apoi grupurile politice de opoziție siriene și a început un sprijin pentru rebelii înarmați.
Dar Turcia a subliniat apoi necesitatea de a preveni deschiderea unui "coridor al terorii" – cum se exprima Erdogan – în nordul Siriei, unde kurzii au instalat o administrație autonomă, respinsă atât de Ankara, cât și de Damasc.
În august 2022, Ankara a declarat pentru prima dată că vrea să se ajungă la o reconciliere între opoziția și regimul din Siria, provocând furia oponenților și rebelilor sirieni.
Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA
Comentarii