Cea mai grea bătălie a războiului din Siria se dă pentru controlul Alepului, important centru economic și industrial înainte de izbucnirea conflictului. În același timp, Arabia Saudită și EAU se declară pregătite pentru o intervenție terestră.

În Siria s-a născut o alianță a disperării. Comandantul Armatei Siriene Libere și liderii altor grupări rebele din satele situate la nord de Alep au anunțat, joi, că-și vor uni forțele sub o singură comandă militară. Decizia a fost luată în contextul în care forțele care se opun regimului Bashar al-Assad duc cea mai dură bătălie a unui război care va împlini în curând cinci ani. Practic, bătălia pentru Alep, centrul economic și industrial al Siriei înainte de conflict, este pentru ei o luptă pentru supraviețuire.

Asaltul forțelor guvernamentale asupra orașului Alep este sprijinit de avioanele rusești care au lansat, săptămâna trecută, sute de bombardamente, dar nu numai asupra pozițiilor organizației teroriste Statul Islamic, aflate la est de Alep. Raidurile au vizat și satele de pe singura rută de aprovizionare până la granița cu Turcia. Accesul la ajutoarele umanitare a fost și el tăiat, în urma ofensivei lansate de trupele fidele președintelui sirian, scrie Süddeutsche Zeitung.

Acestea, sprijinite de miliția șiită libaneză Hezbollah, de către membri ai Gărzilo4 Revoluționare iraniene și de mercenari șiiti din Irak și Afganistan, au preluat controlul asupra a numeroase sate din nordul provinciei Alep. Din Mayer, un sat cu 4.500 de locuitori, oamenii au fugit, în timp ce în Nubl și Zahraa trupele guvernamentale au fost aclamate.

Luptele nu s-au oprit nici în weekend, ba chiar s-au intensificat, iar civilii au continuat să fugă. Forțele guvernamentale încearcă să înconjoare Alep, oraș în care rebelii controlează câteva cartiere cu 350.000 de locuitori.

Bătălia pentru Alep ar putea fi una decisivă. După ce trupele lui Assad au cucerit Homs, transformându-l însă în ruine, Alep este cel mai important oraș controlat în parte de rebeli. Dacă aceștia pierd orașul, va fi o victorie strategică pentru regimul de la Damasc.

În același timp, forțele guvernamentale duc, cu sprijinul aviației ruse, lupte și în alte regiuni unde nu s-au mai aventurat în ultimul an, cum ar fi provincia Latakia, teritoriu locuit de secta minoritară  alawită, o ramură a islamului șiit, de care aparține și familia Assad.

În sud, trupele guvernamentale au câștigat Ataman, o localitate de importanță strategică în apropiere de orașul Deraa.

Situația din provincia Alep este cu atât mai periculoasă, cu cât ar putea aprinde un conflict mai larg. După ultimele lupte, rebelii suspectează că populația kurdă din zonă este de partea lui Assad, în timp ce Moscova insistă asupra implicării kurzilor în negocierile de pace.

Iar Turcia consideră că Unitățile pentru apărarea poporului kurd (YPG), principala forță kurdă din Siria, este ramura siriană a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Ankara, care duce un război intern cu PKK, dorește să împiedice crearea unui stat kurd independent în zona de frontieră turco-siriană. 

Președintele turc, Recep Tayyip Erdofan, a cerut SUA să decidă dacă sunt de partea Turciei sau a milițiilor kurde, după ce trimisul special al SUA Brett McGurk a vizitat orașul Kobane, aflat sub controlul YPG.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de SUA a precizat că pentru Washingtonul PKK este în continuare o organizație teroristă.

Pe de altă parte, milițiile kurde sunt considerate aliați importanți ai coaliției internaționale împotriva ISIS, atât în Irak, cât și în Siria. Trupele kurde au fost sprijinite în preluarea controlului asupra orașului Kobane de raidurile aeriene ale coaliției conduse de SUA. 

Arabia Saudită și EAU, pregătite să intervină terestru în Siria

Turcia a masat trupe în zona de frontieră, fapt ce l-a determinat pe purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul Igor Konașenkov, să acuze Ankara că pregătește o invazie în Siria, acuzații respinse de autoritățile Turcia.

Arabia Saudită, în schimb, a anunțat, prin purtătorul de cuvânt al forțelor armate, Ahmed al-Asiri, că este pregătită să intervină terestru în Siria, în cazul în care coaliția internațională condusă de SUA va face acest pas.

Anunțul Riadului a fost urmat de cel al Emiratelor Arabe Unite, pregătite și ele să trimită trupe în Siria pentru a lupta împotriva ISIS, scrie Deutsche Welle.

Ministrul de Externe al EAU, Anwar Gargash, a declarat că țara sa consideră că o campanie pentru înfrângerea ISIS trebuie să includă și trupe la sol, punctând faptul că Emiratele sunt "nemulțumite” de ritmul lent al intervenției în Siria.

Într-o conferință de presă susținută duminică la Abu Dhabi, Gargash a explicat că Emiratele Arabe Unite vor contribui la antrenarea trupelor opoziției, nefiind vorba de trimiterea în Siria a "mii de trupe”.

Arabia Saudită și Emiratee Arabe Unite sunt printrele țările din regiune cu cele mai puternice armate. Ambele sunt membre ale coaliției care luptă în Yemen împotriva rebelilor șiiți sprijiniți de Iran, iar din septembrie 2014 participă la coaliția condusă de SUA ce luptă în Siria împotriva ISIS.

Ministrul sirian de Externe, Walid Muallem, a avertizat că cine vine în Siria "se va întoarce acasă în sicriu”.