Când Evgheni Prigojin și trupele Wagner au declanșat insurecția acum două luni, Vladimir Putin și-a exprimat opinia în termeni foarte clari, numind acțiunea "trădare" și o "înjunghiere în spatele" Rusiei.

Și a promis că vinovații vor fi pedepsiți.

Prin urmare, în Rusia s-a stârnit neîncredere când cei din grupul Wagner nu au fost pedepsiți. Când s-a încheiat un acord între Prigojin și Kremlin pentru a pune capăt revoltelor, când toate acuzațiile împotriva fondatorului Wagner și a luptătorilor săi au fost retrase, în ciuda faptului că soldați ruși fuseseră uciși în timpul insurecției sumbre, dar scurte, se arată într-un articol publicat pe BBC.com

Asta l-a făcut pe Vladimir Putin să arate slăbiciune

Comentând compromisul convenit (încheierea insurecției în schimbul imunității față de urmărire penală), un ziar rus a comentat: "Acest tip de compromis se face în mod normal cu adversari politici. Niciodată cu criminali și teroriști. Asta înseamnă că ar trebui să îl privim acum pe Prigojin ca pe o figură politică?".

Brusc, lucrurile arată destul de diferit. La exact două luni de atunci, se presupune că șeful Wagner a murit după ce avionul său privat s-a prăbușit și a explodat pe câmp. Comandantul Wagner, Dmitry Utkin, se afla în același avion.

Elita rusă nu va vărsa multe lacrimi pentru presupusa dispariție a lui Prigojin. Acest lucru este valabil și pentru conducerea militară a Rusiei, pe care acesta a condamnat-o public, cerând demiteri. Șeful Wagner susținea că așa-numitul "Marș al Dreptății" (eufemismul său pentru insurecție) nu a vizat Kremlinul, ci pe ministrul Apărării, Sergei Șoigu, și pe șeful Statului Major General, Valery Gerasimov.

În realitate, revolta Wagner a reprezentat o provocare directă la autoritatea lui Putin și o umilitoare perioadă de 24 de ore pentru Kremlin. Însuși Vladimir Putin a subliniat că statul rus finanțase Wagner, însă banii clar nu cumpăraseră și loialitatea.

Dacă a fost un act de răzbunare din partea celor aflați la putere, acest lucru transmite două mesaje clare atât susținătorilor loiali ai lui Evgheni Prigojin, cât și oricui din Rusia care ar fi putut să ia în considerare rezistența armată: Nu încercați! Uitați-vă ce li se întâmplă celor care o fac.

Asta arată că Putin ar putea ieși din aceste evenimente mai puternic la nivel intern. Dar ce se întâmplă dacă Prigojin devine un martir? Ce se întâmplă dacă cei care i-au jurat loialitate - și care sunt luptători bine antrenați - cer propriile acte de răzbunare?

Canalul Telegram numit "Grey Zone", asociat cu Wagner, a atribuit presupusa moarte a șefului lor "trădătorilor ruși". Nu a clarificat la cine se referă prin "trădători". Dacă prăbușirea avionului a fost rezultatul unei acțiuni ilegale, acest lucru nu-i va surprinde pe mulți în Rusia. Încă de la revolta Wagner au existat speculații aprinse cu privire la soarta lui Prigojin și dacă acțiunile sale ar fi fost într-adevăr iertate.

Cu toate acestea, în ultimele săptămâni, în timp ce călătorea cu avionul său privat, nu a văzut zborul ca pe un pericol. Poate că a crezut că era prea puternic, o figură prea crucială în Rusia de astăzi pentru a fi eliminat?