China a acuzat Statele Unite că stârnesc tensiuni între cele două puteri și a avertizat contra riscului de "conflict" și de "confruntare".

Disputele dintre Beijing și Washington s-au înmulțit în ultimii ani: statutul Taiwanului, tensiuni în Marea Chinei de Sud, dezechilibrul balanței comerciale sau tratamentul aplicat musulmanilor uiguri.

Luna trecută, distrugerea de către Statele Unite a unui balon chinezesc a tensionat și mai mult relațiile, administrația Biden acuzând că balonul îi spiona teritoriul, ceea ce China neagă ferm, notează La Libre Belgique.

Ministrul chinez al afacerilor externe, Qin Gang, a estimat marți că, "dacă Statele Unite continuă să urmeze calea greșită și nu frânează, niciun parapet nu va putea împiedica deraierea" relațiilor dintre Beijing și Washington.

Dacă se întâmplă asta, "va exista inevitabil un conflict și o confruntare", a adăugat Qin, întrebat în cadrul unei conferințe de presă.

"Cine va suporta consecințele catastrofale?", s-a întrebat ministrul, care vorbea în marja sesiunii anuale a Parlamentului.

În ajun, președintele Xi Jinping deplânsese "limitarea" și "reprimarea" occidentalilor vizând China, citând anume Statele Unite și cerând sectorului privat să inoveze mai mult pentru a face țara sa mai puțin dependentă de străinătate.

Ambițiile Beijingului în tehnologiile de vârf sunt ținta unor restricții tot mai mari din partea Washingtonului și aliaților săi, ceea ce determină companiile chineze să-și sporească eforturile pentru a se lipsi de importuri cruciale.

"Provocări fără precedent"

China și Statele Unite duc o bătălie feroce în special pe fabricarea de semiconductoare, aceste componente electronice inidispensabile funcționării telefoanelor smartphone, mașinilor conectate (la internet), dar și echipamentelor militare.

În numele securității naționale, Washingtonul și-a înmulțit în ultimele luni sancțiunile împotriva unor fabricanți chinezi de cipuri, de acum împiedicați să se aprovizioneze cu tehnologii americane.

"Factorii incerți și imprevizibili au sporit considerabil" pentru China, a declarat Xi Jinping potrivit unei relatări a agenției de presă China Nouă publicate luni seara.

"Țări occidentale conduse de  Statele Unite au pus în practică o politică de limitare, de încercuire și de reprimare contra Chinei, ceea ce a dus la provocări fără precedent pentru dezvoltarea țării noastre", a adăugat el într-o neobișnuită critică directă la adresa Washingtonului.

Liderul de 69 de ani, care va obține un inedit al treilea mandat prezidențial peste câteva zile, vorbea în fața membrilor unui comitet consultativ cu ocazia sesiunii anuale a Parlamentului chinez.

"În fața schimbărilor profunde și complexe pe plan internațional, ca și în China, e bine să rămânem calmi, concentrați (...) să acționăm în mod proactiv, să dăm dovadă de unitate și să îndrăznim să luptăm" pentru a reuși, a declarat Xi Jinping.

Întrebat marți, ministrul chinez al afacerilor externe, Qin Gang, a deplâns și el starea actuală a relațiilor chino-americane.

"Neo-Mcarthyism isteric"

"Cred că exact ce determină relațiile chino-americane ar trebui să fie interesele comune, răspunderile comune și prietenia dintre cele două popoare", a subliniat Qin Gang.

"Nu politica internă americană și acest soi de neo-Mcarthyism isteric" îndreptat contra Chinei, a spus el, cu referire la criticile repetate ale clasei politice americane împotriva țării sale.

Până de curând ambasador în Statele Unite, Qin Gang a deplâns, de asemenea, recentele acuzații ale unor țări occidentale care afirmă, fără dovezi, intenția Chinei de a furniza arme Rusiei pentru războiul ei contra Ucrainei.

Ministrul a declarat că Beijngul nu va accepta nici "sancțiunile", nici "amenințările" Washingtonului și aliaților săi.

La sfârșitul lui februarie, China a publicat un document în 12 puncte care îndeamnă Moscova și Kievul să țină negocieri de pace.

Textul cere, de asemenea, respectarea integrității teritoriale a tuturor țărilor - se subînțelege și cea a Ucrainei, o parte a teritoriului căreia este sub control rusesc.

Salutat prudent de Kiev, acest document chinez a fost primit cu mai mult scepticism de partea occidentală, deoarece Beijingul, oficial neutru, nu a condamnat niciodată public Moscova.

Qin Gang a declarat că țara sa nu este "nici la originea crizei, nici parte implicată, și că nu a furnizat arme niciuneia dintre părți", chemând la începerea de negocieri de pace "de îndată ce va fi posibil".

Relația Beijng-Moscova nu constituie "o amenințare pentru nicio țară din lume", a subliniat el.

Sursa: RADOR