China i-a acuzat pe șefii diplomației țărilor din G7, reuniți în Japonia, deoarece o "calomniază" și o "denigrează", după un comunicat foarte critic la adresa politicilor chineze, scrie La Libre Belgique.

"Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai G7 nu a ținut cont deloc nici de poziția solemnă a Chinei, nici de fapte obiective", a deplâns situația Wang Wenbin, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al afacerilor externe. "S-a amestecat în treburile interne ale Chinei, a calomniat și denigrat China", a subliniat el în fața presei, exprimând "via nemulțumire" a Beijingului.

Wang Wenbin a fost întrebat despre comunicatul final al șefilor diplomației grupului celor șapte țări dezvoltate (Franța, Japonia, Statele Unite, Canada, Germania, Italia, Regatul Unit), în care ei se referă în special la îngrijorările lor privind Taiwanul, Marea Chinei de Sud, Xinjiang și Tibet.

G7 a avertizat Beijingul contra revendicărilor sale teritoriale în Marea Chinei de Sud, estimând că ele "nu au bază juridică".

"Printre rânduri, acest comunicat este plin de aroganță, de prejudecăți și de intenția răuvoitoare de a se opune Chinei și a-i îngrădi" dezvoltarea, a subliniat el. Potrivit lui Wang Wenbin, China a protestat pe cale diplomatică față de Japonia, gazda reuniunii G7.

G7 a mai considerat "indispensabilă" menținerea păcii în strâmtoarea Taiwan, unde Beijingul a făcut în urmă cu câteva zile manevre militare, după întâlnirea dintre președinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, și un înalt oficial american.

China consideră că Taiwanul este una din provinciile sale pe care nu a reușit încă s-o reunifice cu restul teritoriului său de la sfârșitul războiului civil chinez, în 1949.

Beijingul exercită o puternică presiune militară și economică asupra Taipeiului de la venirea la putere, în 2016, a lui Tsai Ing-wen, provenită dintr-un partid pro-independență.

"Pentru a menține cu adevărat pacea în strâmtoarea Taiwan, ce trebuie făcut este să te opui clar și să stopezi orice inițiativă care urmărește să obțină independența Taiwanului", a subliniat Wang Wenbin ca răspuns la G7.

Referitor la Marea Chinei de Sud, purtătorul de cuvânt a estimat că situația actuală este "stabilă în ansamblu" și a cerut G7 să "nu semene discordie între țarile din regiune" cu declarațiile sale.

Sursa: RADOR