China continuă să facă pași decisivi către dezvoltarea armelor sale hipersonice, în special a aeronavelor militare, care pot juca un rol crucial în războaiele viitorului.

Războaie pe care se speră să nu le ducă, dar care cu siguranță nu se pot exclude, având în vedere tensiunile în creștere din Asia-Pacific, între Strâmtoarea Taiwanului și Marea Chinei de Sud, notează La Stampa.

Potrivit South China Morning Post, cercetătorii chinezi afirmă că inteligența lor artificială este prima care simulează o luptă aeriană cu un avion de luptă înarmat cu rachete hipersonice, care zboară la Mach 11, sau de 11 ori viteza sunetului, și că tehnologia a găsit o tactică surprinzătoare pentru a învinge inamicul.

În simularea pe computer, o aeronavă hipersonică a întâlnit un avion de luptă inamic care zbura la Mach 1,3, aproape de viteza maximă a unui F-35. Pilotul avionului hipersonic a primit ordin să ucidă. Instinctul și simulările precedente au sugerat lovirea directă a țintei. Însă, pilotul, ghidat de inteligența artificială dezvoltată de echipa de cercetători, a zburat într-o poziție neașteptată, cu mult înaintea aeronavei inamice, și a tras o rachetă "peste umăr", lansând-o înapoi spre inamic. Racheta a lovit avionul de luptă inamic, care se afla la o distanță de 30 de kilometri, punând capăt luptei în mai puțin de opt secunde.

Este doar o simulare, care, totuși, ne permite să întrezărim competențe și inovații din ce în ce mai puternice, care vor fi furnizate în curând Armatei Populare de Eliberare. Beijingul investește masiv în aplicațiile militare ale inteligenței artificiale de ani de zile, obținând rezultate remarcabile, astfel încât Statele Unite consideră că decalajul dintre cele două puteri, în acest caz concret, a dispărut sau s-a răsturnat.

Echipa de cercetători chinezi a explicat într-un articol publicat în Jurnalul Universității de Aeronautică și Astronautică din Beijing că, în următoarea fază a cercetării, va folosi inteligența artificială pentru a ajuta mai multe aeronave hipersonice să se coordoneze și să realizeze un "atac cu afluxuri multiple și misiuni multiple". Obiectivul este de a oferi instrumente futuriste și viteză hipersonică unei flote aeriene angajate într-o confruntare ipotetică cu aeronave rivale.

Nu este singurul pas înainte pe care China l-a efectuat recent în tehnologia militară. La sfârșitul lunii ianuarie, un grup de oameni de știință de la Institutul de Mecanică al Academiei de Științe din China au declarat că au dezvoltat un generator capabil să transforme gazul fierbinte, care se mișcă la viteze hipersonice într-un curent electric intens capabil să alimenteze arme futuriste.

Electricitatea produsă ar putea fi utilizată pentru a încărca lasere militare, arme cu microunde, tunuri și alte arme. Cercetătorii militari din sudul Chinei au crescut în mod semnificativ eficiența unui motor de suflare cu aer, care utilizează combustibil în stare solidă pentru zborul hipersonic. O inovație care ar putea crește raza de acțiune a armelor hipersonice.

Oamenii de știință militari lucrează și la rachete cu rază lungă de acțiune, de mare viteză, capabile să intre și să iasă din apă, pentru a evita sistemele de apărare ale unei nave de război sau ale unui portavion.

Un viitor război cu implicarea Chinei nu este inevitabil, dar cu siguranță Beijingul nu vrea să fie prins nepregătit pentru această eventualitate.

Sursa: RADOR