Guvernul chinez și-a scăzut tonul față de Taiwan, propunând intensificarea eforturilor de restabilire a relațiilor comerciale și economice cu insula.

Premierul chinez în exercițiu, Li Keqiang, a reiterat că Beijingul va lua măsuri decisive pentru a se opune "independenței Taiwanului" și va promova "reunificarea", declarând în același timp că va lupta împotriva separatismului, notează 20Minutos.

"Deoarece chinezii de pe ambele maluri ale strâmtorii Taiwan sunt o singură familie legată de sânge, ar trebui să promovăm schimburile și cooperarea economică și culturală și să îmbunătățim sistemele și politicile care contribuie la bunăstarea compatrioților noștri", a spus Li, potrivit South China Morning Post.

În acest sens, premierul a indicat că gigantul asiatic pledează pentru principiul unei singure Chine și va promova dezvoltarea pașnică a legăturilor dintre Beijing și Taipei.

"Ar trebui să încurajăm oamenii de pe ambele maluri ale strâmtorii să promoveze împreună cultura chineză și întinerirea Chinei", a adăugat el în timpul unui discurs la Congresul Național al Poporului Chinez.

La rândul său, Taiwanul a răspuns, cerând autorităților chineze să îi "respecte" afacerile. "Încă o dată cerem ca Beijingul să recunoască faptul că Taiwanul nu face parte din China și invers. Ei trebuie să respecte poporul din Taiwan pentru a apăra suveranitatea națiunii și pentru că acesta crede în libertate și democrație", a informat Taipei Times.

Astfel, autoritățile taiwaneze au denunțat "propaganda" chineză, în timp ce au cerut stoparea amenințărilor militare și "impunerea cadrului său politic".

"De asemenea, trebuie să se ocupe de afacerile de peste strâmtoare într-un mod rezonabil, echitabil, practic și cu respect reciproc" a declarat Consiliul pentru Afaceri Continentale, agenția administrativă a guvernului. "Acest lucru ar crea o condiție pentru interacțiuni sănătoase între Taiwan și China" a adăugat el.

Aceste declarații vin după creșterea tensiunilor în strâmtoarea Taiwan, din moment ce autoritățile taiwaneze denunță în mod repetat incursiunile avioanelor de război. În plus, Statele Unite au încercat să îmbunătățească relațiile cu Taipei.

Taiwanul, alarmat de creșterea bugetului chinez al apărării

Ministrul taiwanez al apărării, Chiu Kuo-cheng, a estimat luni că sporirea bugetului Apărării anunțată de China pe 2023 înseamnă că Beijingul "se pregătește să folosească forța dacă va fi necesar" pentru a recupera insula.

Duminică, China a anunțat o creștere cu 7,2% a bugetului Apărarii pe 2023, adică cea mai mare creștere din 2019. Cheltuilile militare se vor ridica la 1.553,7 miliarde de yuani (225 miliarde de dolari).

"Folosirea forței dacă va fi necesar" 

"Se pare că cealaltă parte se pregătește să folosească forța dacă va fi necesar pe viitor", a comentat ministrul taiwanez în fața deputaților. Potrivit lui, vizitele oficialilor străini de înalt nivel în Taiwan sau exercițiile militare comune cu militarii du țări aliate ar putea servi drept catalizator pentru o invadare a insulei de către forțele Beijingului.

"Cred că așteaptă un motiv potrivit pentru a trimite trupe, cum ar fi vizitele de nivel înalt (ale unor oficiali) din alte țări în Taiwan sau activități prea frecvente comune ale militarilor noștri cu cei din alte țări", a declarat el. Ministrul a subliniat că Taiwanul se pregătește anticipat pentru incursiuni în apele din jurul insulei mai în adâncime decât a fost norma în ultimii ani.

Afirmațiile dlui Chiu au fost respinse luni de un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al afacerior externe. "Taiwanul este o parte a Chinei și prin urmare Taiwanul nu are un ministru al apărării", a declarat Mao Ning. "Cele două părți, de o parte și de alta a strâmtorii Taiwan, sunt pe teritoriu chinez. China va lua măsuri ferme pentru a apăra suveranitatea și integritatea sa teritorială", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Duminică, prim-ministrul chinez, Li Keqiang, a reiterat în fața deputaților opoziția Beijingului față de independeța Taiwanului. La rândul lui, prim-ministrul taiwanez, Chen Chien-jen, a cerut Chinei să "respecte Taiwanul". Relațiile dintre China și Taiwan ar trebui să fie conduse de principiile raționalității, egalității și respectului reciproc pentru a se putea dezvolta pozitiv în mod sănătos și durabil", a spus el.

Taiwanul trăiește sub constanta amenințare a unei invazii chineze, Beijingul considerând insula o parte a teritoriului său, care trebuie să fie recuperată într-o zi, prin forță dacă va fi necesar.

Anul trecut, relațiile chino-americane au ajuns la cel mai scăzut nivel după vizita lui Nancy Pelosi pe insulă, ea fiind atunci președinta Camerei Reprezentaților Statelor Unite. Ca represalii, Beijimgul a răspuns cu manevre militare uriașe în jurul Taiwanului.

Sursa: RADOR