Mai multe explozii au avut loc în zona bazei aeriene Zyabrovka din apropierea orașului Gomel din sudul Belarusului, scrie "Ukrainska Pravda", citând canalul Telegram al lui Belaruski Hajun, care oferă știri militare independente.

Baza este complet controlată de forțele ruse.

Potrivit "Belaruski Hajun", Ministerul apărării de la Minsk a avertizat anterior despre exerciții de aviație cu muniție reală, dar nu este clar dacă acest lucru este legat de exploziile văzute în Zyabrovka.

Pe 7 iulie, amintește "Ukrainska Pravda", comandantul adjunct al direcției de stat major ucrainean, Aleksei Hromov, a declarat că Belarus a cedat Moscovei controlul bazei aeriene din Zyabrovka.

"Epidemia de accidente tehnice în aeroporturile militare din Crimeea și Belarus ar trebui să fie considerată de armata rusă ca un avertisment: uitați de Ucraina, scoateți-vă uniforma și plecați. Nici în Crimeea ocupată și nici în Belarusul ocupat nu vă puteți simți în siguranță. Karma vă găsește peste tot", a scris Mikhailo Podoliak, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, pe Twitter.

Este încă mister cu privire la natura exploziilor din ultimele zile. Potrivit Moscovei ar fi vorba de accidente, Kievul înclină spre sabotaj, notează La Stampa.

Armata ucraineană, relatează "Kyiv Independent", a vizat două depozite de muniții rusești. Potrivit comandamentului operațional "Sud", 41 de soldați ruși au murit. Au fost distruse toate cele trei obuziere "Msta-B", o dronă "Eleron-3", un centru de control și șapte vehicule blindate și militare. (Sursa: RADOR)